Στο Περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης στην 88η Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα έκθεμα το οποίο …κινείται και κάνει τη διαφορά! Ένας ρομποτικός …σκύλος μεγάλων διαστάσεων, κατασκευασμένος από την Boston Dynamics, την Αμερικάνικη εταιρία η οποία κατασκευάζει εξιδεικευμένα ρομπότ διαφόρων μεγεθών και λειτουργιών, όπως και ο συγκεκριμένος «σκύλος» που είδαμε, αλλά και ανθρωπόμορφα ρομπότ για χρήσεις ακόμη και σε περιβάλλοντα όπου δεν μπορεί να πάει ο άνθρωπος. Στην Ελλάδα τον έφερε για ερευνητικούς σκοπούς το EKETA, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Πάνο Οπλοποιό, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ και του ΙΜΕΤ Δρ. Βασίλης Καππάτος από το Περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης όπου βρίσκεται το ΕΚΕΤΑ στη ΔΕΘ.
ΕΡ: Βρισκόμαστε στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με τον Δρ. Βασίλη Καππάτο, ο οποίος είναι Διευθυντής Ερευνών του EKETA του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης καθώς και του Ινστιτούτου βιώσιμης κινητικότητας και δικτύων μεταφορών του IMET. Eίναι Διευθυντής ερευνών και επικεφαλής του εργαστηρίου κατασκευών και υποδομών σε θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.
Το πρώτο ερώτημα, μόλις είδαμε αυτό τον περιβόητο ρομποτικό σκύλο από την Boston Dynamics, είναι να μας εξηγήσετε τους λόγους που τον φέρατε πρώτοι στην Ελλάδα και ποιος θα είναι ο σκοπός και η χρησιμότητά του;
Απ. Στην Αμερική ονομάζεται «SPOT», στην Ελλάδα του δώσαμε το όνομα ΚΥΩΝ όπου στα αρχαία ελληνικά σημαίνει σκύλος και το φέραμε από την Αμερική στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου, το οποίο ονομάζεται DigiMedFor. Κύριος στόχος του DigiMedFor είναι να εκσυγχρονίσει την εφοδιαστική αλυσίδα του δασικού ξύλου στη Μεσόγειο, μέσω ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η γεωχωρική και βιο-δομική ανάλυση δασών, η τεχνητή νοημοσύνη και η μοντελοποίηση ψηφιακών διδύμων. Ο ρόλος του ΚΥΩΝ είναι να περιπολεί τα μονοπάτια των δασών και να καταγράφει βιο-δομικές πληροφορίες για τα δέντρα, όπως το είδος, τον όγκο, την ακριβή τοποθεσία και την κατάσταση της υγείας τους. Ο ΚΥΩΝ συνεργάζεται με ένα drone για την ανάλογη καταγραφή και άμεση κατόπτευση περιοχών από αέρος.
Μπορεί να πάει ο ΚΥΩΝ σε περιοχές που είναι δύσβατες για τους ανθρώπους και να εκτελέσει επικίνδυνες αποστολές με τυποποιημένο τρόπο. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να περπατήσει όσο ένας άνθρωπος, περίπου 6 χιλιόμετρα ανά ώρα. Μπορεί να κινηθεί σε έδαφος με κλίση 30 μοιρών και να λειτουργήσει από τους μείον 20 μέχρι 45 ° C, να κουβαλήσει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο με ποικίλους αισθητήρες ακρίβειας περίπου 16 kg και η μπαταρία του αυτονομία 1 ώρας. Έχει 3 διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Ο ένας τρόπος είναι τελείως αυτόνομος, ο άλλος να τηλεχειρίζεται από τον χειριστή του, ενώ ο τρίτος με ημι-αυτόνομη περιήγηση μέσω εκμάθησης της διαδρομής.
Ερ. Αρα λοιπόν ο ΚΥΩΝ είναι ένα αυτόνομο ρομπότ κατά κύριο λόγο το οποίο μπορεί να επιχειρεί, να βλέπει με τους αισθητήρες του όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον γύρω του και να μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες. Δεν κάνει κάποια εξ ανάγκης αυτόνομη κίνηση ώστε να δράσει σε περίπτωση ανάγκης;
Απ. Μπορεί να δράσει αλλά θα χρειαστεί επιπλέον εξοπλισμό. Θα μπορούσε πχ. να είναι ένα Manipulator, μία ρομποτική «δαγκάνα», ώστε σε περίπτωση διάσωσης επιζώντα από σεισμό ή από φωτιά να τον πιάσει με τον Manipulator και να τον τραβήξει εκτός. Φανταστείτε πχ. ότι γίνεται ένα ατύχημα σε ένα χημικό εργοστάσιο. Εκεί δεν μπορεί να πάει ο άνθρωπος γιατί είναι επικίνδυνο, οπότε μπορεί να πάει ο ΚΥΩΝ, να κάνει μια χαρτογράφηση του χώρου και να ψάξει να βρει επιζώντες.
Μπορεί να ενσωματώσει όλους τους ειδικούς αισθητήρες για οποιαδήποτε κατάσταση που πιθανόν να αντιμετωπίσει.
Η μπαταρία του διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ μέσω σταθμών φόρτισης μπορεί να επιχειρεί επ’ αόριστoν. Επίσης η διάσωση μπορεί να γίνει σε δύσβατες περιοχές με κλίση μέχρι 30 μοίρες σε όλα τα εδάφη, όπως χώμα, λάσπη, πέτρες, βράχια κλπ. και όπως είδατε επίσης ανεβοκατεβαίνει και σκάλες! Ένα πραγματικό πολυεργαλείο για επικίνδυνες αποστολές.
Ερ. Ο σκοπός που το προμηθευτήκατε είναι ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Σκοπεύει στο μέλλον το ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ να το εκμεταλλευθεί εμπορικά? Υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις;
Απ. Ο σκοπός μας είναι να προάγουμε την έρευνα. Συμμετέχουμε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην εμπορική χρήση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια εταιρία Spinoff αλλά επίσης μπορούμε να συμμετάσχουμε και σε κοινές δράσεις αν το ζητήσει κάποια εταιρία. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με διάφορες εταιρίες για να πραγματοποιεί ο ΚΥΩΝ επιθεώρηση σε αμπάρια πλοίων ή σε εργοτάξια. Επίσης όπως ήδη λέχθηκε με δράση στα δάση, αλλά και να επιχειρεί σε νοσοκομείο δρώντας κατασταλτικά στα μεταδοτικά νοσήματα. Γενικά εκεί που είναι επικίνδυνα να πάει ο άνθρωπος. Ο ΚΥΩΝ, μπορεί επί 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα να παίρνει μετρήσεις αυτόνομα, να κάνει παρακολούθηση ή ιχνηλάτηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για στρατιωτικούς αμυντικούς σκοπούς. Μια πλατφόρμα με απεριόριστες εφαρμογές!
Ερ. Άρα λοιπόν υπάρχει προοπτική τέτοιου είδους ανάπτυξης. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες σε ρομπότ, τα οποία μπορεί να είναι ουσιαστικά ρομπότ ανθρωποειδή με ικανότητες ίδιες και μερικές φορές και περισσότερες από τον άνθρωπο. Υπάρχει σκέψη για τέτοιους επέκταση;
Απ. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα και αυτό που κυρίως κάνουμε σαν Ινστιτούτο, είναι να δημιουργούμε καινούργιους αλγόριθμους που έχουν σχέση με την επεξεργασία δεδομένων εικόνας, ώστε να μπορεί να λαμβάνεται η κατάλληλη απόφαση σε μια επικίνδυνη αποστολή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ερ. Ο ΚΥΩΝ έχει δυνατότητες όπως και οι προγραμματιστές. Το βλέπω εξάλλου με τις τεχνολογίες αιχμής που παρουσιάζονται μέσα στο Περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης στη ΔΕΘ στο οποίο βρισκόμαστε. Το κράτος όμως στηρίζει αυτή την προσπάθεια που κάνετε;
Απ. Το κράτος στηρίζει και το έχουμε δίπλα μας. Είμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης εξάλλου, στο περίπτερο της τεχνολογίας και της έρευνας και είμαστε τυχεροί που έχουμε το κράτος που μας στηρίζει με διάφορες επιδοτήσεις για την συνολική έρευνα.
Ερ. Ας πάμε τώρα στο ίδιο το ΕΚΕΤΑ, ας μιλήσουμε για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Τι είναι, τι πρεσβεύει και ποιος είναι ο σκοπός του.
Απ. Το ΕΚΕΤΑ είναι ίσως το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχει περισσότερα από 1600 άτομα προσωπικό. Το ετήσιο μπάτζετ από τα ερευνητικά προγράμματα είναι περίπου στα 65 εκατομμύρια.
Υπάρχουν 5 ινστιτούτα και καλύπτουμε όλες τις περιοχές έρευνας, όπως πληροφορική, μεταφορές, ενέργεια, βιοεπιστήμες και αγροτεχνολογία.
Έχουμε παραρτήματα σε πάρα πολλές πόλεις και περιφέρειες της Ελλάδος και αυτή τη στιγμή είναι το ενδέκατο ερευνητικό κέντρο σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά την προσέλκυση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έρευνα.
Ερ. Το ΕΚΕΤΑ έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πέρα από αυτό είστε και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Μιλήστε μας για αυτό.
Απ. Είναι ένα από τα 5 ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ. Είμαστε μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται με τις μεταφορές, καλύπτουμε όλα τα είδη των μεταφορών επίγεια, μη επίγεια, ναυτιλία, αεροπλοΐα. Προάγουμε την τεχνολογία στις μεταφορές, έχουμε άμεση επαφή με την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων και κάνουμε διάχυση των αποτελεσμάτων. Ότι έχει να κάνει σχέση με μεταφορές και με Mobility.
Ερ. Ουσιαστικά Mobility εννοούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανές, ηλεκτρικά οχήματα γενικότερα στον τομέα αυτόν που εξελίσσεται. Είστε επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. Ας μιλήσουμε επομένως και για ηλεκτροκίνητα οχήματα καθώς είναι πολύ σημαντικός τομέας για το παρόν αλλά και το μέλλον.
Απ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταφορών έχει να κάνει σχέση με τα αυτοκίνητα. Είμαι όπως είπατε Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτρικών Οχημάτων. Υπάρχει πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να προωθήσει τα ηλεκτρικά οχήματα. Έχουν δώσει κίνητρα αγοράς για την προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων. Εμείς κάνουμε έρευνα στα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και σε πλοία και αεροπλάνα. Κάνουμε επίσης έρευνα σε μπαταρίες και ανακύκλωση μπαταριών και πως θα αυξήσουμε την ποιότητα, ισχύ και απόδοση τους.
Ερ. Και μια που μιλήσαμε για μπαταρίες, βλέπουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη μπαταριών οι οποίες ενισχύονται τεχνολογικά ως υλικά και κατασκευή. Ποια είναι η γενικότερη εξέλιξη τους.
Απ. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρξουν καινούργιες μπαταρίες οι οποίες θα δημιουργηθούν από καινούργια υλικά που θα φορτίζονται πιο γρήγορα παρέχοντας μεγάλα φορτία εκφόρτισης, απόλυτα ασφαλής και η διάρκειά τους θα είναι μεγαλύτερη. Η έρευνα έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, αλλά όπως ξέρετε, η έρευνα δεν σταματάει ποτέ.
Προσπαθούμε με καινούργια υλικά, με καινούργια τεχνολογία να αυξήσουμε την αποδοτικότητα τους.
Ερ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την συνέντευξη και την παρουσίαση του «ΚΥΩΝ» του ρομποτικού «σκύλου» και πραγματικά όπως φάνηκε με τη συζήτηση μας η καινοτομία του ΕΚΕΤΑ φαίνεται στην πράξη.
Απ. Σας ευχαριστώ πολύ.