Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
Την κοινή τους πλεύση προς όφελος των οικοσυστημάτων καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας έτσι αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του διμερούς εμπορίου, σηματοδοτεί το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) που υπέγραψαν σήμερα η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)/Θ.Ε.Α, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λότζ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9).
«Η υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας με στόχο να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την ένταση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων και των οικοσυστημάτων καινοτομίας των δύο χωρών», επισήμανε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους, αφενός για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη τη διάδοση καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, αφετέρου, για την καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος εντός της ερευνητικής κοινότητας, ώστε να διευκολύνουμε τη μεταφορά των αποτελεσμάτων στην παραγωγή».
Το ΕΒΕΑ, όπως υπενθύμισε η κ. Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρωταγωνιστεί στην ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος εδώ και δέκα χρόνια και όπως διευκρίνισε, «το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ που ίδρυσε θερμοκοιτίδα και επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων».
Εξήγησε, ότι στα δέκα χρόνια ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, η εξωστρέφεια αναδείχθηκε σε πυλώνα της δράσης του ΕΒΕΑ, επενδύοντας σταθερά σε πετυχημένες συμπράξεις, που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για μέσα από συνένωση δυνάμεων, ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών.
«Η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα με την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ελλάδα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθεια που κάνουμε την τελευταία 10ετία», τόνισε η ίδια και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας με την υπογραφή του MOU είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία διασύνδεσης των οικοσυστημάτων καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεών μας, αλλά και να την εμβαθύνουμε προς όφελος των start uppers, παρέχοντάς τους επιπλέον χρήσιμα εφόδια μέσα από τα κοινά προγράμματα που θα “ τρέξουμε”».
Σημαντικό βήμα προόδου η υπογραφή του MOU
«Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στις αμοιβαίες προσπάθειές μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και των βρετανικών», επισήμανε από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Μάθου Λότζ, υπογραμμίζοντας ότι «ναι μεν συνεργαζόμαστε με το ΕΒΕΑ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σήμερα συμφωνούμε να χτίσουμε πάνω στην στέρεη βάση που έχουμε οικοδομήσει, ενισχύοντας και εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τις κοινές μας δράσεις».
Με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων «στοχεύουμε να εισαγάγουμε πρωτοπόρες βρετανικές εταιρείες στην ελληνική αγορά και να δείξουμε επίσης και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και τα μέλη του επιμελητηρίου».
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι με την υπογραφή του ΜΟU ΘΑ θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για επενδύσεις στο εμπόριο και στην καινοτομία και στις δύο χώρες, ο κ. Λότζ συμπλήρωσε «θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων και θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο εθνών».
Εκφράζοντας την ανυπομονησία του στο να γίνει μάρτυρας του θετικού αντίκτυπου του MOU που υπογράφηκε σήμερα στα επόμενα χρόνια, ο κ. Λότζ δεν παρέλειψε να δηλώσει ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του στην 88ης ΔΕΘ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σήμερα είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια “ στάση” εντός της ΔΕΘ και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη νέα κυβέρνηση και με την ανανεωμένη μας εστίαση στις συνεργασίες μας με τους Ευρωπαίους φίλους και γείτονες μας, εστιάζοντας από κοινού στην ανάπτυξη και στην ευημερία».
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λότζ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας ξεπέρασαν το 2023 τα 13 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζοντας αυτήν την επίδοση εντυπωσιακή, σημείωσε ότι «εμείς βλέπουμε και άλλες δυνατότητες και ευκαιρίες και με μια πιο στενή συνεργασία, ειδικότερα στους τομείς των καινοτομίας και βιομηχανίας προσβλέπω σε ένα λαμπρό μέλλον. Είμαι πολύ αισιόδοξος».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία «ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια ευρωπαϊκή χώρα» και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς».