Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
«Έχουμε 1.000 ημέρες πολιτικού χρόνου έως τις επόμενες εκλογές και θα κριθούμε για την πρόοδο της χώρας σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα που οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ένα δημόσιο πιο ψηφιοποιημένο και αξιοκρατικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το όραμά του για την Ελλάδα του 2027 κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Είμαι πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ – Δε βγαίνω στη σύνταξη»
Για το ενδεχόμενο διεκδίκησης τρίτης θητείας, τόνισε ότι «θα ήταν αυτοαναφορικό και αλαζονικό να σας πω για τις προσωπικές φιλοδοξίες το 2027». «Δεν έχω καμία φιλοδοξία να πάρω οποιαδήποτε άλλη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται πάντα στις εκλογές για να κερδίσει», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Είμαι πρωθυπουργός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, και δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη».
Αναφορά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, αλλά είχαμε διαφορά 14 ποσοστιαίες μονάδες και κερδίσαμε για 5η διαδοχική εκλογική αναμέτρηση». Τόνισε δε, ότι δεν υπάρχει «μεταρρυθμιστική κούραση» αλλά υπήρχαν παρεμβάσεις με πολιτικό κόστος, όπως οι παρεμβάσεις στον δικαστικό χάρτη και στη φορολογία. «Δεν κρυφτήκαμε από την ανάληψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, όλες οι κυβερνήσεις δοκιμάζονται και όλες κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις μας δεν έχουν γίνει αισθητές στους πολίτες ακόμη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θεωρώ άδικο και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και για τον θεσμό να συζητάμε πρόωρα για αλλαγή στα πρόσωπα» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση. «Η Συνταγματική Αναθεώρηση μας απεγκλώβισε από τη χρήση του θεσμού της προεδρίας της Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές».
Με δεδομένη την απουσία των πρώην πρωθυπουργών (Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή) από τη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα χωρίς μονοφωνία απόψεων: όλοι έχουν δικαίωμα έκφρασης και ειδικά την άποψη των πρώην πρωθυπουργών τη σέβομαι ιδιαίτερα». Τόνισε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προβλήματα ενότητας και πρόσθεσε «ας κοιτάξουν σε άλλα κόμματα όσοι ψάχνουν για διχασμούς, η Νέα Δημοκρατία είναι μια χαρά».
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. που έπαιρναν αξιοσέβαστα ποσοστά. Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τον κόσμο που ψηφίζει αυτά τα κόμματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε ακόμη ότι η άνοδος της ακροδεξιάς αφορά τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης που, όπως τόνισε, έχει «αντιμετωπιστεί σε μεγάλο -όχι όμως πλήρη- βαθμό στην Ελλάδα μέσω των αυστηρών μέτρων που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση». «Σήμερα, η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι το 2019», κατέληξε.
Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος
Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, έχει ήδη διαψεύσει όσους έκαναν λόγο περί «ανέφικτης αυτοδυναμίας». «Αν το 2027 η Ν.Δ. έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Η απάντησή μου είναι θετική, οπότε περιμένετε να δούμε το μέλλον». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα, εκτός από αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση. Μπορεί να διαφωνούν μαζί μας αλλά είμαστε οι μόνοι με κοστολογημένο πρόγραμμα και προτάσεις», σημείωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση. Απέκρουσε δε τα σχόλια της αντιπολίτευσης για τα μέτρα της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας» ενώ το «ΠΑΣΟΚ καταψήφισε όλες τις προοδευτικές παρεμβάσεις που προτείναμε λέγοντας απλά “όχι σε όλα”».
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση τιμών ως αποτέλεσμα του διεθνούς πληθωρισμού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα αυτή η αύξηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Ακόμη, σημείωσε πως η κυβέρνηση πήρε κατά καιρούς μέτρα, ιδιαίτερα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φορολόγησης των παρόχων και επιστροφής των χρημάτων στα νοικοκυριά. Για τα σούπερ μάρκετ τόνισε πως «τους τελευταίους 3-4 μήνες υπάρχει σταθεροποίηση, ή ίσως και αποκλιμάκωση, στις τιμές. Παραμένουν, ωστόσο, πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια».
«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα θα βαίνει μειούμενος. Χθες μίλησα για σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είχαμε κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη. Η ακρίβεια είναι και παραμένει μαζί μας, αλλά από εδώ και στο εξής θα έχουμε κάμψη στην αύξηση των τιμών».
Βασικός κυβερνητικός στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ
«Ο μέσος μισθός πρέπει να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Έτσι βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, σε συνδυασμό με αποκλιμάκωση των φόρων. Θα ήθελα να κριθώ για αυτό στο τέλος της τετραετίας. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος και παράλληλα ο πυρήνας της οικονομικής μας πολιτικής».
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την ανεργία, επεσήμανε ότι η ανεργία από 17% (2019) έπεσε στο 9% (2024). Τόνισε δε, ότι οι μισθοί δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε, αλλά είναι σαφώς καλύτεροι από ό,τι μερικά χρόνια πριν. «Έχουμε το αντίθετο πρόβλημα: οι εργοδότες δεν μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να βρούνε εργαζόμενους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας οδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση των δηλωθέντων υπερωριών που μπορεί να σημαίνει είτε ότι ήταν «μαύρα», είτε πως δεν πληρώνονταν καθόλου, τόνισε. Οι συνταξιούχοι που επέστρεψαν στην αγορά εργασίας δε δημιούργησαν πρόγραμμα στην ανεργία, αλλά έχουν πλέον τη δυνατότητα να στηρίξουν το εισόδημά τους. «Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας είναι πλέον πιο ενθαρρυντικά. Η επόμενη πρόκληση είναι καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές».
Άμεση βελτίωση του ΕΣΥ
Εξίσου σημαντικός κυβερνητικός στόχος είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Περισσότερους και πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα στα επείγοντα, περιορισμένες λίστες χειρουργείων, καλύτερες υποδομές, άλματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη» – αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για την υγεία, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μονοθεματική ανάγκη αντιμετώπισης του covid-19 άφησε πίσω τις δραστικές παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι μισθοί των γιατρών έχουν αυξηθεί ήδη τα τελευταία χρόνια ενώ χθες ανακοίνωσα και έτι περαιτέρω μέτρα. Υλοποιούμε ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά σε παραμεθώρια νοσοκομεία, καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν δίναμε αρκετά κίνητρα. Πλέον έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και γι’ αυτό βλέπουμε γιατρούς να επιστρέφουν στο ΕΣΥ».
Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων έκτακτων περιστατικών που οδηγεί «σε εν πολλοίς δικαιολογημένη γκρίνια» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ επεσήμανε ότι και ο ίδιος είναι εναντίον των επιτάξεων. «Υπάρχει, όμως, και μια πλευρά του ΕΣΥ που δεν αναδεικνύεται και είναι αυτή που προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες» επεσήμανε και αναφέρθηκε στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται ήδη με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
«Σπίτι Μου ΙΙ»: Θα ευνοηθούν 15.000 – 20.000 πολίτες
«Το ζήτημα των ενοικίων έρχεται πολύ δυναμικά στο προσκήνιο και γι’ αυτό αναγγείλαμε πλέγμα παρεμβάσεων με πολλούς άξονες. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αποκτούν σπίτι και το μηνιαίο εισόδημά τους δεν αρκεί, γι’αυτό το «Σπίτι Μου» είχε τόσο μεγάλη απήχηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις τιμές των ενοικίων. Συμπλήρωσε ότι το «Σπίτι Μου ΙΙ» θα κατευθυνθεί σε περίπου 15.000 – 20.000 πολίτες να αποκτήσουν δικό τους σπίτι ενώ αναφέρθηκε και στα «κλειστά διαμερίσματα» που η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει στην αγορά.
«Τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από προσφορά και γι’ αυτό επιμένουμε σε παρεμβάσεις, ειδικά στη βραχυχρόνια μίσθωση». Αυτό σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι, αν η βραχυχρόνια μίσθωση ξεπερνάει ένα όριο, τότε θα παρέμβουμε δυναμικά. «Τα ζητήματα της στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Έγιναν τώρα ελληνικά γιατί τώρα βγήκαμε από τα “τάρταρα” της διαλυμένης οικονομίας. Η Ευρώπη σκέφτεται ένα σχέδιο για αυτά τα ζητήματα. Εμείς αξιολογούμε τις παρεμβάσεις μας και δεν θα διστάσουμε να πάρουμε δραστικά μέτρα».
«Η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη το 2027»
«Στις 30 Νοεμβρίου θα κόψουμε το πρώτο εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο είναι ταυτοτικό για την πόλη, κανείς δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει και ότι θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός για το έργο.
Η Θεσσαλονίκη, τόνισε ακόμη, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. «Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι ήδη στους δρόμους της πόλης. Ο πολίτης τα σέβεται πολύ περισσότερο. Το flyover κατασκευάζεται και έχουμε φιλοδοξία να το εγκαινιάσουμε πριν τις εκλογές του 2027. Ξέρουμε ότι δημιουργεί πρόβλημα στο κυκλοφοριακό, αλλά θα απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Μετρό τον Νοέμβριο».
Τόνισε δε, ότι η παρέμβαση στη ΔΕΘ με τη δημιουργία ενός νέου πάρκου δεν θα ολοκληρωθεί εντός της τριετίας, αλλά έχει ήδη προκηρυχθεί. «Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Οι Θεσσαλονικείς θα το δουν και θα το εκτιμήσουν. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».
Παραμένει ο τουρκικός αναθεωρητισμός – Η Ελλάδα εξοπλίζεται
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε, ακόμη, για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και τη δυνατότητα αποτροπής της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία του εγχειρήματος εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και γι’ αυτό κρατάω τα θετικά: καλύτερη διαχείριση μεταναστευτικού, την visa express, και την έλλειψη παραβιάσεων στα σύνορα». Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός παραμένει και η «γαλάζια πατρίδα» είναι τουρκική κυβερνητική πολιτική.
«Η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Κοιτάμε, όμως, και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία και κατανοούμε ότι ορισμένα καινοτόμα προγράμματα μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστής ισχύος, ειδικά με εγχώρια συστήματα. Μας στοιχίζει πολύ λιγότερο να εξοπλίζουμε τις φρεγάτες μας με anti-drone system από την αγορά τους από το εξωτερικό».
Σύστημα με κάμερες στους δρόμους για επιβολή του ΚΟΚ
Εξήγγειλε ακόμη ότι στόχος είναι η μείωση των παραβατικών συμπεριφορών στους δρόμους μέσα από ένα σύστημα με κάμερες. «Έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να επιμεληθούν ένα σύστημα με 1.000 κάμερες στην Αθήνα για την επιβολή προστίμων σε όσους παραβιάζουν τον ΚΟΚ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε, ότι το πρόστιμο θα πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία και θα αφορά κυρίως τα όρια ταχύτητας, τη χρήση κράνους και την γενικότερη οδηγική συμπεριφορά.
«Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η Ελλάδα αποκκλίνει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση του κράνους. Θα κερδίσουμε τη μάχη με πολύ αυστηρά πρόστιμα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη, σε ερώτηση που έγινε στη συνέχεια, και στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Επεσήμανε πως «από όλα τα μεγάλα έργα που διαχερίστηκα ως πρωθυπουργός, ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολο και μας πήρε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα ήθελα, αλλά είμαστε σε καλύτερο σημείο». Συμπλήρωσε ότι, πριν το τέλος του χρόνου, θα υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης με τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο.
«Ζήτησα να μελετηθούν και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις πριν το καλοκαίρι προκειμένου να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσο μέτρο. Να κάνουμε έναν παλιό δρόμο περισσότερο ασφαλή ωσότου να δημιουργηθεί ο νέος δρόμος».
«Tο 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες»
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα νησιά και τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν το φαινόμενο της λειψυδρίας και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης» τονίζοντας ότι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα.
Είπε ότι τα προβλήματα ύδρευσης που έχουμε στα νησιά ιδίως στις Κυκλάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Πρόσθεσε πως έχουμε μία όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι και τόσο ανησυχητική μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής. Εκτίμησε ότι η πιθανότητα να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με προβλήματα αντίστοιχα της τελευταίας διετίας είναι μικρή όμως επειδή η ελπίδα όπως είπε δε συνιστά στρατηγική έχει ληφθεί απόφαση «μαζί με την ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο που θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που έχει από μόνη της τετραπλάσιο δυναμικό από όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής μαζί». Μίλησε για έργο που θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.
Απαντώντας για τη νομοθέτηση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα που προκάλεσε αντιδράσεις. Θύμισε ότι για το 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα των διασταυρώσεων στοιχείων αλλά απαιτείται και περαιτέρω πρόοδος.
Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η συζήτηση αυτή να γίνει συντεταγμένα από τις αρχές του 2025 αλλά οραματίζεται μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς από το Σύνταγμα υπάρχει η υποχρέωση διερεύνησης ευρύτερων συναινέσεων. «Μακάρι η αντιπολίτευση σε αυτή τη συζήτηση όταν καταφέρει να βρει το δρόμο της να μπορέσει να προσέλθει με ένα πνεύμα δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν», είπε.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
«Οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους»
Για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, πυροσβέστες και εθελοντές είπε ότι οφείλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. «Φέτος, ως τώρα, έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και ταυτόχρονα πολύ περισσότερες πυρκαγιές με τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών» είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα απέδωσαν αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, και μια φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. «Και προφανώς την μελετάμε και θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».
«Δεν θα δεχθώ μια μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση η οποία ακυρώνει όλη τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε», είπε. «Γινόμαστε καλύτεροι. Οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους» πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και το ερμήνευσε σωστά, είπε ότι δεν συμφωνεί με την κριτική που ασκείται. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες», είπε, και σημείωσε ότι ακούει και την κριτική και στο τέλος της τετραετίας οι επικριτές θα έχουν διαψευστεί.
Για τον ΒΟΑΚ είπε ότι είναι το πιο σύνθετο και περίπλοκο έργο που έχει διαχειριστεί και αφού είπε ότι το κομμάτι Ηράκλειο Αγιος Νικόλαος προχωράει άμεσα , σημείωσε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει η συμφωνία για το κομμάτι Χανιά -Ηράκλειο. Επίσης είπε ότι έχει ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια αναφέροντας ότι θα τοποθετηθούν στον δρόμο κολονάκια.
«Όσο μεγεθύνεται το ΑΕΠ θα δαπανώνται περισσότεροι πόροι στο κοινωνικό κράτος, άμυνα κλπ»
Ερωτώμενος για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ.Μητσοτάκης είπε όλες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες και θα φανεί αυτό από την έρευνα της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μην ξεκινήσει η δίκη μέχρι το τέλος του έτους, γιατί -προσέθεσε- θα πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης εάν δεν κάνει ότι περνάει από το χέρι της να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό.
Σε ερώτηση για τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο για ίδρυση παραρτημάτων που περνούν από τριπλό φίλτρο. Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον σημείωσε, και για συμπράξεις με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μέσα στους επόμενου μήνες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες. “Στηρίζω ανεπιφύλακτα αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα οφελήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο που το στηρίζει η κυβέρνηση” είπε και προσέθεσε ότι το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν δούλεψε όπως είχε σχεδιαστεί. Πάντως τόνισε ότι σήμερα όποτε υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές οι πρυτάνεις ζητούν παρέμβαση της αστυνομίας, και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ανομίας στα ΑΕΙ.
Ερωτώμενος για τα περιθώρια κινήσεων σε δαπάνες, κοινωνικό κράτος, και το ενδεχόμενο να πάμε σε λιτότητα, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λιτότητας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις οροφές που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά έχουμε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους αλλά οι βασικές μας υποχρεώσεις θα καλύπτονται απόλυτα, και όσο μεγεθύνεται το ΑΕΠ θα δαπανώνται περισσότεροι πόροι στο κοινωνικό κράτος, άμυνα κλπ. Δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να περάσει περίοδο λιτότητας ή να ξαναζήσει εποχές εποπτείας ή παρακολούθησης από την ΕΕ για μη επίτευξη στόχων είπε και τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για τον ίδιο.
«Δεν νοείται καμία έκπτωση σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών»
Σε ερώτηση για την τραγωδία στη Χαλκιδική ο πρωθυπουργός ανέφερε: «γνωρίζουμε τι έγινε και που είναι η ευθύνη. ‘Αλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Κάποιοι δεν το έκαναν και αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Δεν νοείται καμία έκπτωση σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών» τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό.
«Η χώρα μας έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην αξία της ανθρώπινης ζωής» είπε, υπογραμμίζοντας ότι έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ερώτηση για τις υποδομές είπε ότι τα οδικά έργα είναι πιο εύκολα από τα σιδηροδρομικά υπογραμμίζοντας ότι για τον δρόμο Πατρών -Πύργου είμαστε πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και ότι το έργο θα παραδοθεί εντός του επόμενου χρόνου.
«Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το σκεπτικό της απόφασή του να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου ανέφερε τα εξής: «Είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι μπορεί να είναι πολύ καλός επίτροπος. Δεν θα μιλήσω για τα χαρτοφυλάκια. Θα τα ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μυστικό ότι ακούγονται κάποια. Η χώρα θα έχει σημαντικό. Στο πρόσωπό του τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί κατ ανάγκη να είναι όλοι οι επίτροποι τεχνοκράτες. Η χώρα έκανε αυτή την επιλογή στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Απόστολος θα τιμήσει τη χώρα, θα εργαστεί για την Ευρώπη και θα βοηθήσει την πατρίδα μας».
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την οπαδική βία και αν είμαστε κοντά ή μακριά στις μετακινήσεις οπαδών ανέφερε τα εξής: «Έχουμε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίσουμε παραβάτες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον και είναι υγιές. Έχουμε αυτοματοποιημένο ποινολόγιο που μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε εντός των ορίων. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δεν μπορώ να σας πω. Θα το θέλαμε. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι χώροι γιορτής. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με γεμάτο ΟΑΚΑ με την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου αγώνα».
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ζήτημα του υπερτουρισμού σημείωσε: «Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο. Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Εξίσου σημαντική η παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό. Εκεί θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Σημαντικό να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της ύδρευσης. Τα νησιά εχουν πρόβλημα συγκεκριμένους λίγους μήνες. Πώς θα δρομολογήσουμε πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών. Έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Οι πόλεις και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μία τέτοια υπερβολή. Η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο και η Αθήνα έχει 8 εκατ.».