Με θετικούς οιωνούς ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου πάνω από 13.000 έκθετες με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Κι αυτό γιατί η γερμανική αντιπροσωπεία κατέθεσε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκθετών προς την έκθεση. Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo κατά την προ ολίγων ημερών συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή Γερμανών εκθετών σε έκθεση του εξωτερικού τα τελευταία 25 χρόνια. Με λίγα λόγια, οι Γερμανοί σπάνε τα ρεκόρ για τον 21ο αιώνα με τη συμμετοχή τους στην 88η ΔΕΘ.

Με 400 άτομα και 135 επιχειρήσεις και οργανισμούς το γερμανικό περίπτερο στην 88η ΔΕΘ

Η γερμανική αποστολή αριθμεί 400 άτομα, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και εταιρειών, ενώ συνολικά θα δώσουν το «παρών» 135 επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα και οργανισμοί. Η αποστολή της τιμώμενης χώρας θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13 σε μια εντυπωσιακή κατασκευή 6.000 τ.μ. Η γερμανική αποστολή έχει προγραμματίσει περί τις 150 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στην 88η ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της θα βρεθούν νεοφυής επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, ενέργεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, περιβάλλον και εκπαίδευση.

Η υψηλή συμμετοχή έχει δημιουργήσει προσδοκίες στη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, που θα ήθελε να δει το πετυχημένο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την μετέπειτα προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη Β. Ελλάδα να επαναλαμβάνεται και φέτος. Προσδοκίες, ωστόσο, τρέφουν και οι τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες που βλέπουν τα ξενοδοχεία να γεμίζουν και την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κεφάλαια που θα προσεγγίσουν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί και σε πολιτικό επίπεδο καθώς αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών, Όλιβερ Λούκσιτς, κι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ. Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οδηγήσουμε σε νέο επίπεδο τις διμερείς σχέσεις μας στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την επιστήμη».

Γερμανός πρέσβης: Η 88η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις

Το γερμανικό περίπτερο δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει αίθουσες συνεδριάσεων, επιχειρηματικό λόμπι και σκηνή για συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. Η γερμανική διπλωματία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω και από θέματα που αφορούν την ενημέρωση και την αποτροπή της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε εκδήλωση που αφορά την παραπληροφόρηση στη δημοσιογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι την 88η ΔΕΘ θα εγκαινιάσουν σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.