Τις προτεινόμενες λύσεις για τα θέματα της ακρίβειας, της στέγασης, της αυξημένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, των ρυθμίσεων των χρεών, αλλά και της ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις, περιμένουν να ακούσουν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), το οποίο δίνει το παρών στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με περισσότερες από 25 επιχειρήσεις.
Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα το ΕΕΑ για δημοσιογράφους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι η ΔΕΘ δεν είναι απλώς μια σημαντική έκθεση, αλλά κι ένα εμβληματικό οικονομικό γεγονός, γι’ αυτό και περιμένουν να ακούσουν τις σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις που τους αφορούν, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους αρχηγούς των κομμάτων.
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία κανείς πλέον δεν αρνείται, τα οποία αφορούν την ακρίβεια που σήμερα ροκανίζει το εισόδημα εργαζομένων μισθωτών γιατί χρειάζεται το 50% του εισοδήματός τους για να πάρουν τα είδη πρώτης ανάγκης» είπε αρχικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα στέγης, για την οποία απαιτούνται, όπως είπε, πολλά χρήματα, που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για τις επιχειρήσεις.
Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, επηρεάζει τις επιχειρήσεις, οι οποίες προέβησαν σε υπέρογκες καταναλώσεις τους θερινούς μήνες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο είχαμε 31% αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν υπάρχει προστασία για τις επιχειρήσεις. Θυμίζω ότι είχαμε έναν Αύγουστο με πολλή ζέστη, όπου τα air condition δούλευαν από το πρωί ως στο βράδυ και πιθανόν οι επιχειρήσεις να έφτασαν στο σημείο, το ρεύμα να είναι ακριβότερο από το ενοίκιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις χρεών, που είναι απαραίτητες για τον κλάδο, ώστε να βρεθεί τρόπος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και να μην οδηγηθούν στην παραοικονομία, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 300.000 μη ρυθμισμένες υποχρεώσεις οι οποίες αυξήθηκαν, το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 280 δισεκατομμύρια, άρα πρέπει να βρει η πολιτεία τον τρόπο ώστε αυτοί που μπορούν να σωθούν, να βρουν μια διαδικασία επανένταξής τους στην οικονομία, είτε μέσω του επενδυτικού δικαίου, είτε μέσω άλλων μηχανισμών».
Τέλος, έκρινε απαραίτητη την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη δημιουργούνται ολιγοπώλια, που λειτουργούν εις βάρος και της κοινωνίας και της οικονομίας.