Δύο Workshops στο πλαίσιο του έργου Future4VΕΤ, θα διοργανώσει κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους και φορείς από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Ειδικότερα τα δύο Workshops, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την έρευνα, και ώρες 13:00-14:30 και 14:45-15:45, φέρουν τους τίτλους:
– Future4VΕΤ: Greek-German Cooperation Project on Collaboration between Social Partners in Vocational Education and Training (VET)
– Future4VΕΤ: International Workshop – Potential of European VET Cooperation for the Implementation of VET Reform.
Το έργο Future4VET αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ελληνογερμανικής συνεργασίας, το οποίο, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας Ελλήνων και Γερμανών εμπειρογνώμων, στοχεύει στη βελτίωση των διαδικασιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στην Ελλάδα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κοινωνικών εταίρων και των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ). Περιλαμβάνει δράσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την επιχειρηματικότητα και την ποιοτική εξασφάλιση της κατάρτισης, με απώτερο σκοπό να προκύψει μια νέα «πράσινη» ειδικότητα, που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, βάσει των γερμανικών προτύπων της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το πρώτο Workshop θα ξεκινήσει με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μελετών, που προέκυψαν από τα 4 Workshops, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, χάρη στις διεργασίες των κοινωνικών εταίρων από Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και σε σημαντικές, σχετικές θέσεις που προέβαλαν εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας των δυο χωρών. Αυτά επικεντρώθηκαν σε θεματολογίες, όπως: «Περιφερειακές ανάγκες δεξιοτήτων και ενσωμάτωση αυτών στα νέα προγράμματα σπουδών», «Η λειτουργεία της μαθητείας», «Διασφάλιση ποιότητας στην ΕΕΚ» και «Επιχειρηματικότητα και ΕΕΚ». Έπειτα, θα προβληθεί σε πάνελ συζήτησης η ευρωπαϊκή συνεργασία στην ΕΕΚ, ως συμβολή στη μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο Workshop, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από πάνελ συζητήσεων, τα οποία θα επικεντρωθούν σε τρία καίρια ζητήματα: τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις της ΕΕΚ, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη μελλοντική συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στον τομέα της ΕΕΚ, με προβαλλόμενες θέσεις από σημαντικά πρόσωπα των δυο υπουργείων Παιδείας, ελληνικών και γερμανικών συνδικαλιστικών φορέων και από τον «κόσμο» του επιχειρείν.
Σημειώνεται, ότι το Future4VET χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Κεντρικός συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καινοτόμο και Προληπτικό Σχεδιασμό Εργασίας, FIAP e.V., ενώ με την τεχνογνωσία του συνεισφέρει το εκπαιδευτικό ίδρυμα Arbeit und Leben Hamburg.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη (προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής), ενώ οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και προοπτικές για το μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ, δύο εκδηλώσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο
Δύο Workshops στο πλαίσιο του έργου Future4VΕΤ, θα διοργανώσει κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.