Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες Παραγωγών στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027» η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε απόψε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Πρωταρχικός στόχος ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους νέους γεωργούς και στις ομάδες – οργανώσεις παραγωγών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣΚΑΠ 2023-2027 – έργα υποδομών ΥΔΩΡ 2.0», ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ Νικόλαος Μανέτας με θέμα «Οι νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» και ο προϊστάμενος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις- ΕΥΕ ΠΑΑ, Ε. Τσιατούρας με θέμα «Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» Πρόσκληση έτους 2024».

«Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μέρος του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική 2023-2027 που αφορά τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Η χώρα μας έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την παρουσία της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους που πλέον κατανέμονται και αξιοποιούνται με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας και συνέχισε: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγονται μπροστά μας πολλοί δρόμοι και να δίνονται πολύ σημαντικές βοήθειες. Θέλουμε στο επόμενο διάστημα ο αγροτικός τομέας να έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Ο αγροτικός τομέας πρέπει να βρει το δρόμο του μέσα από τις προτάσεις και κατευθύνσεις που θα γίνουν και μπορούν να αλλάξουν την μοίρα του αγροτικού τομέα. Είναι σαφές το τελευταίο χρονικό διάστημα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μέσα από το νέο σχέδιο της νέας ΚΑΠ πολλά νέα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται. Νομίζω ότι η συμβολή της για αυτό που θέλουμε να έχουμε την επόμενη μέρα είναι εξόχως σημαντική».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης επισήμανε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματική πολιτική εάν στην εξίσωση δεν βάλουμε την κλιματική αλλαγή. Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας να έχουν έρθει περίπου 60.000 νέοι αγρότες», ενώ ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης ανέλυσε τους τρόπους που πρέπει να δίνει η διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Η σωστή διαχείριση θα αυξήσει το αγροτικό εισόδημα, θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου την έλλειψη νερού, θα αξιοποιηθούν όλοι οι επιφανειακοί υδάτινοι πόροι, ενώ θα αντικατασταθούν οι περισσότερες γεωτρήσεις. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί καλύτερα το τελικό αγροτικό προϊόν», τόνισε μεταξύ άλλων.