Της Τέτης Ηγουμενίδη
Στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Υγείας και του Περιβάλλοντος εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία τη δυνατότητα εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).
Όπως συμβαίνει με το Κτηματολόγιο, τον πρώτο φορέα του δημοσίου που θα κάνει χρήση της ΤΝ για το νομικό έλεγχο συμβολαιογραφικών πράξεων στόχος είναι η συντόμευση των διαδικασιών.
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσιάζοντας την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου.
Ήδη στην πιλοτική φάση της εν λόγω εφαρμογής ΤΝ στο σε λειτουργία Κτηματολόγιο έχουν διεκπεραιωθεί 2.000 έλεγχοι συμβολαίων μειώνοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης εργασίας από περίπου 30 λεπτά σε 10.
Όπως μεταξύ άλλων επεσήμανε η πολιτική ηγεσία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελική απόφαση περί της αρτιότητας και νομιμότητας των συμβολαίων θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος του Κτηματολογίου, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.
Η εφαρμογή ΤΝ για την έγκριση συμβολαιογραφικών πράξεων θα τεθεί σε καθολική εφαρμογή στο σε λειτουργία Κτηματολόγιο από τις 20 Σεπτεμβρίου που θα ψηφιστεί το σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση με τα στελέχη των αρμοδίων υπουργείων για τη εκπόνηση εφαρμογών ΤΝ στους τομείς της Δικαιοσύνης και της Υγείας και γενικότερα οπουδήποτε υφίσταται μεγάλος όγκος δεδομένων και ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη έχουν δημιουργηθεί κοινές ομάδες εργασίας που μελετούν το όλο θέμα.
Επίσης στους στόχους του 2025 είναι η δημιουργία εφαρμογής από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) που θα έχει τη δυνατότητα δορυφορικών εικόνων και το Κτηματολόγιο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, εντοπίζοντας τις ανάγκες σε κάθε περίπτωση.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Κτηματολόγιο το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά για τους προϊσταμένους του Κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια, μπορεί:
Να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα.
Να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων.
Να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.
Με τη χρήση του εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά.