Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Προχωρούν σταδιακά οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, στο Ελληνικό, και ειδικότερα στο «κομμάτι» του commercial hub βόρειο τμήμα του πρώην αεροδρομίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες αναθεωρείται η οικοδομική άδεια του retail park των 70 εκατ. ευρώ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διεργασίες είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση αναμένεται η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του εμπορικού πάρκου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εκσκαφές – αρχικές εργασίες από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ (μέλος του ομίλου Intrakat). Όμως, οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2025. Σε σχέση με τους μισθωτές, εκτός από το μεγάλο ΙΚΕΑ, που εύλογα θα «φιλοξενηθεί» στο ακίνητο, στο project θα «πιάσει πόστο» και κατάστημα της αλυσίδας παιχνιδιών Μουστάκας, ενώ στους υποψήφιους ενοικιαστές περιλαμβάνονται ονόματα όπως των LeRoy Merlin, Intersport, Sinsay. Σε κάθε περίπτωση, στο ακίνητο θα λειτουργήσουν 7 έως 9 καταστήματα, περίπου 1.000 τετραγωνικών, ενώ οι μισθωτές προκύπτουν σε συμφωνία με τη Lamda Development.

Σε σχέση με το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στο project της Trade Estates τα «πάρει θέση» και η γνωστή Κωτσόβολος με νέο κατάστημα – concept. Η επένδυση στην Πάτρα είναι ύψους 27 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνεται προσεχώς, ενώ υπενθυμίζεται ότι αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Trade Estates και της ολλανδικής Ten Brinke που, ως γνωστόν, έχει στην Ελλάδα βραχίονα ανάπτυξης. Στο retail park της Πάτρας θα ανοίξει και νέο ΙΚΕΑ, ενώ ανάμεσα στους μισθωτές βρίσκονται ή ακούγονται ονόματα όπως της KFC (με νέο concept ), των πολωνικών Pepco και Sinsay, της γαλλικής εταιρείας ένδυσης Kiabi.

Να θυμίσουμε, επίσης, σε ό,τι αφορά στον χρηματιστηριακό τομέα, ότι ο βασικός μέτοχος της Trade Estates, δηλαδή ο όμιλος Fourlis, εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας placement για το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ώστε να μειωθεί το ποσοστό σε κάτω του 50%, διατηρώντας, όμως, πλειοψηφικό ποσοστό. Η διάθεση μετοχικού μεριδίου, σε υφιστάμενους ή νέους μετόχους, αναμένεται ακόμα και έως το τέλος του έτους.