Στη δημοσίευση της ΒΙΙ Φάσης του Διεθνούς διαγωνισμού για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 27 Σεπτεμβρίου 2024.
«Στόχος των έργων που προγραμματίζουμε, μέσω του “ΥΔΩΡ 2.0” και με το οποίο φιλοδοξούμε να μοχλεύσουμε, μέσω ΣΔΙΤ, πόρους 4 δισ. ευρώ, είναι να θωρακίσουμε παραγωγικές περιοχές από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Επίσης, να βοηθήσουμε στην αντιπλημμυρική τους προστασία, αλλά και να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος, παραγωγών και προφανώς της τοπικής κοινωνίας» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Όπως επισήμανε, «μέσω των έργων, επιτυγχάνουμε ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, μείωση στο κόστος παραγωγής, αλλά και αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Το νερό είναι πηγή ζωής και σε αυτή τη λογική, με σχέδιο και συγκεκριμένο προγραμματισμό, προχωρούμε σε υποδομές που ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής υπαίθρου».
«Η αντιμετώπιση των ζητημάτων νερού είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλούμαστε να κερδίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και σημείωσε ότι «τα μεγάλα έργα αγροτικών υποδομών, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “ΥΔΩΡ 2.0”, φιλοδοξούμε, με την ολοκλήρωση τους, να καταστούν ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και με συνέπεια υπηρετούμε αυτόν τον στόχο».
Από την πλευρά του, ο γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπογράμμισε πως «με το έργο ΣΔΙΤ του προγράμματος “ΥΔΩΡ 2.0” που θα ξεκινήσει στο Λασίθι και ειδικότερα η λιμνοδεξαμενή και τα αρδευτικά δίκτυα στην Σητεία και το φράγμα Αγίου Ιωάννη και τα συνοδά δίκτυα στην Ιεράπετρα, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών, εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων».
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για το δεύτερο από τα έργα του «ΥΔΩΡ 2.0» που περιέχει κατασκευή φράγματος και το έκτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται.
Μεταξύ άλλων αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία της λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και συνοδά έργα εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Σητείας, όπως και του φράγματος Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Ιεράπετρας στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού κατασκευής 61.943.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 18.582.900 ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά ειδικότερα:
* Στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τα συνοδά της έργα (έργα υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας, έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, εκσυγχρονισμός δεξαμενών, αντικατάσταση υδροληψιών, υπογειοποίηση και βελτιστοποίηση αρδευτικών δικτύων κλπ) για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας, της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
* Στην κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου, ύψους 52 μέτρων και ωφέλιμου όγκου νερού 1.705.000 κμ, και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (κατασκευή φράγματος, έργα προσαγωγής και μεταφοράς νερού, κατασκευή αρδευτικών δικτύων κλπ), για την αντιμετώπιση του υδρολογικού ισοζυγίου και την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για την άρδευση καθαρής έκτασης 7.500 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι το Α΄ Τμήμα του έργου, το οποίο περιλαμβάνει μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση, τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία της λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και συνοδά έργα εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 42 μηνών.