Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θέλω να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec και θέλω να ξεπεραστεί κάθε είδους καθυστέρηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο των 750 στρεμμάτων, όπου γίνονται οι εργασίες κατασκευής του, και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του φορέα υλοποίησης του πρότζεκτ, Νίκο Ευθμιάδη.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η άμεση επιτάχυνση των εργασιών της κατασκευής του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η κατασκευή του «θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα της ελληνικής καινοτομίας για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι θέλω να λύσουμε αμέσως μια σειρά πρακτικά θέματα, διότι απαιτείται η άμεση επιτάχυνση του έργου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ευθυμιάδης περιέγραψε στον υπουργό Ανάπτυξης επί τόπου στο εργοτάξιο, όπου συναντήθηκαν, τις εργασίες που θα γίνουν στον χώρο και τού επισήμανε ότι, μέχρι στιγμής, οι εργασίες που γίνονται χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από βιομήχανους που στηρίζουν το εγχείρημα. Μέχρι στιγμής «δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα υλοποίησης του πρότζεκτ.

 

Ικανοποίηση του δήμου Θερμαϊκού

 

Η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Thess Intec, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το πρότζεκτ, το οποίο προβάλλει τον Δήμο Θερμαϊκού, ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος.

Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος, αλλά και όλη η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, στηρίζουν διαχρονικά, αυτή την εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η εγκατάσταση του Thess Intec στην Περαία είναι διαφήμιση και προβολή, όχι μόνο για τον Θερμαϊκό, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, όπως θα εξελιχθεί».

Τόνισε ακόμη ότι στην έκταση των 750 στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθεί το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, «παραχωρείται κι ένα τμήμα στον Δήμο Θερμαϊκού, ένα τμήμα πρασίνου, όπου φυσικά θα είναι και ο χώρος αναψυχής των εργαζομένων -γιατί σε όλη του την έκταση και στην πλήρη ανάπτυξη το Κέντρο θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους- αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πρασίνου που θα τον διαχειριστεί ο δήμος Θερμαϊκού».

Για τις εργασίες κατασκευής του έργου, ο κ. Τζέκος σημείωσε ότι ήδη οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν, «υπάρχουν τα πρώτα κεφάλαια εξασφαλισμένα για τα πρώτα έργα- οι πρώτες υποδομές, οι πρώτες εταιρείες που θα στηρίξουν αυτό το Κέντρο Καινοτομίας».

Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώρους πρασίνου, αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν -μεταξύ άλλων- τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC και όπως έχει επισημανθεί, μέχρι το 2027 αναμένεται να «τρέξουν» επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη

 

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων πρότζεκτ στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων. Υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ενταγμένο και το «ΕΚΕΤΑ 2.0», το μεγάλο πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΤΑ έχει από το 2021 συμφωνήσει με το Thess INTEC για την κατασκευή εργαστηριακών υποδομών του εντός του Πάρκου, αρχικά 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ., επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Πέραν από τους Ισραηλινούς και το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν και άλλες επιχειρήσεις -έστω και σε πρώιμο στάδιο- ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών.

Το «παρών» στον χώρο όπου έχει αποφασιστεί να εγκατασταθεί το Τhess Intec, έδωσαν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη των εργολάβων που έχουν αναλάβει ήδη εργασίες για την κατασκευή του πρότζεκτ.