Της Τέτης Ηγουμενίδη
Εντός Σεπτεμβρίου καλούνται οι κατασκευαστικοί όμιλοι, βάσει των τελευταίων παρατάσεων των σχετικών προθεσμιών, να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους για 5 αρδευτικά έργα – φράγματα, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ.
Είναι όλα ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τμήμα της χρηματοδότησης τους να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ) και όπως εκτιμάται είναι η τελευταία ευκαιρία να μην την απωλέσουν. Θεωρείται αναγκαίο να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, διαφορετικά ο κίνδυνος να τεθούν εκτός ΤΑ θα είναι ορατός (το ΤΑ ολοκληρώνεται στα μέσα του 2026 εκτός αν αποφασιστεί παράταση).
Η πιο πρόσφατη πρόσκληση για υποβολή προσφορών στο πακέτο αυτών των έργων δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά στο ΣΔΙΤ «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού 96,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Στον ανταγωνιστικό διάλογο που προηγήθηκε συμμετείχαν τρεις κοινοπραξίες, ΓΕΚ Τέρνα – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Metlen – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ και η τελευταία ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών τους είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2024.
Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με τη χρηματοδότηση από το ΤΑ (θα ολοκληρωθεί διακριτά μέρος του έργου ώστε να προλάβει το ΤΑ).
Χωροθετείται στο Νοτιοδυτικό Τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει (α) το φράγμα Μιναγιώτικο και το αρδευτικό δίκτυο που πρόκειται να αρδεύσει έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καθώς και (β) το δίκτυο ύδρευσης των οικισμών Λαχανάδας και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Μηλίτσας, Γιανουκακαίικων και Βλασαίικων του Δήμου Μεσσήνης.
Προσφορές στις 13 Σεπτεμβρίου (έπειτα από παρατάσεις) έχει οριστεί να καταθέσουν η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξίες Metlen – Μεσόγειος, Θαλής – Άβαξ – Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat για το ΣΔΙΤ «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» εκτιμώμενης αξίας 210 εκατ. (συμπ. ΦΠΑ).
Το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της.
Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 (που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας) η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
Για το φράγμα Ταυρωπού, εκτιμώμενης αξίας 128 εκατ. ευρώ, προφορές καλούνται να υποβάλουν στις 3 Σεπτεμβρίου οι κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, METLEN – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.
Το φράγμα Ταυρωπού θα εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
Για το αρδευτικό δίκτυο Υπερείας Ν. Λάρισας – Ορφανών – Ν. Καρδίτσας και αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου, έχουν συμμετάσχει στον ανταγωνιστικό διάλογο και καλούνται να υποβάλουν προσφορές (για το πρώτο στις 6 Σεπτεμβρίου και για το δεύτερο 10 του ίδιου μήνα) η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξίες, Metlen – Μεσόγειος, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat και Άβαξ – Θαλής – Γκολιόπουλος.
Το αρδευτικό δίκτυο Υπερείας, προϋπολογισμού 107,2 εκατ. πλέον ΦΠΑ θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν, δημοτικές ή ιδιοκτησίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).
Το ΣΔΙΤ για το αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου, αξίας έως 98,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία) θα εξυπηρετήσει συνολικά εκτάσεις 120.440 στρεμμάτων που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκος 790 χλμ. Η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται από δώδεκα επιμέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 150.000 στρέμματα και καθαρή έκταση 120.440 στρεμμάτων.