Σε ετοιμότητα και εγρήγορση κάλεσε τους κτηνοτρόφους η αντπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, συνάντηση με αρμόδιους επί του θέματος αυτοδιοικητικούς, στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στελέχη της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης και εκπρόσωπους των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων και ο συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση για ενδεχόμενα κρούσματα πανώλης στον νομό Ρεθύμνου. Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο νομό Ηρακλείου, έχουν ήδη οριοθετηθεί οι ζώνες προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και οι ζώνες επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων αντιστοίχως. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες στις ζώνες προστασίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν και οι ζώνες επιτήρησης.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο των σφαγείων αιγοπροβάτων και παράλληλα έχει ανασταλεί μέχρι 11 Αυγούστου, μετά από οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η έκδοση αδειών σφαγής και για βοοειδή σε άλλους νομούς, όταν πρόκειται για βοοειδή που συστεγάζονται με αιγοπρόβατα ή ανήκουν στον ίδιο κτηνοτρόφο. Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, συγκρότησε το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι (τηλέφωνα: 28313 43815-19). Με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης έχει τεθεί σε αναστολή το πρόγραμμα εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.

Στη συνάντηση ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Κρήτη. “Είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν διαχείριση κρουσμάτων και στην Π.Ε. Ρεθύμνης. Έχει ήδη διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια στους συλλόγους κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, τα σφαγεία, τα τυροκομεία και τους ιδιώτες κτηνίατρους και έχουμε ζητήσει και από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, λιμενικό, τροχαία) να μας ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους για να είμαστε σε διαρκή και άμεση επικοινωνία σε περίπτωση, κατά την οποία χρειαστεί να παρέμβει ο τοπικός μηχανισμός”, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης.