Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Προ ημερών το economix.gr είχε αποκαλύψει την ματαίωση του διαγωνισμού για την κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας, μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρχαν ιδιοκτησιακά προβλήματα με τους απαραίτητους χώρους, και τη λύση της σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο και τον φορέα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ.) που είχε αναλάβει το έργο. Πλέον, τη διαδικασία αναλαμβάνει το ΤΕΕ, το οποίο με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει, κλήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να φέρει εις πέρας την επένδυση. Ειδικότερα, στο ΤΕΕ ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου «Αγορά δεκατριών (13) κτιρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 127.194.224 ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Η υλοποίηση της δράσης κρίνεται απαραίτητη καθώς αφορά στην όλο και πιο επιτακτική ανάγκη διαχείρισης κρίσεων και στη νευραλγικής σημασίας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ο παλιός διαγωνισμός είχε «σπάσει» σε δύο τμήματα, ενώ τον διεκδικούσαν ισχυρά σχήματα (είχαν προκριθεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Ωστόσο, όπως προκύπτει, το Δ.Σ. της ΚΤ.ΥΠ. αποφάσισε τη ματαίωση των διαδικασιών «λόγω του ότι δεν παραδόθηκαν από τον Κύριο του Έργου (Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα Ιδιοκτησιακά και Πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας». Αυτά τα 13 κτίρια προορίζονταν να καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονταν 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που αφορούσε στα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονταν 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίο.
Τα 13 κέντρα θα αποτελούσαν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.