Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με την εξαγορά δύο ξενοδοχείων, σε Ρόδο και Κρήτη, έναντι τιμήματος 112,5 εκατ. ευρώ, η Premia Properties ΑΕΕΑΠ εισέρχεται και στην αγορά των τουριστικών ακινήτων.

Με την προσθήκη των δύο νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της η Premia θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα της από μισθώματα κατά 8,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 2025 συνολικά τα 35 εκατ. ευρώ (ετησιοποιημένα έσοδα) ενώ βρίσκεται κοντά στο στόχο της να κλείσει τη φετινή χρονιά με ακίνητα συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ (με την προσθήκη και άλλων ακινήτων για τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις).

Για την ΑΕΕΑΠ η εν λόγω συναλλαγή (sale and lease back) έχει και το χαρακτήρα της στρατηγικής συνεργασίας με τον πωλητή των δύο ξενοδοχείων, την Nordic Leisure Travel Group (NLTG) καθώς η τελευταία θα συνεχίσει να τα λειτουργεί και σε συνεργασία θα επιδιώξουν και άλλες αγορές τουριστικών ακινήτων. Στόχος τους είναι ο μεσαίος ποιοτικός τουρισμός.

Τη συναλλαγή, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, θα χρηματοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου που θα καλύψει το 65% της εξαγοράς. Το 35% θα προέλθει από ίδια κεφάλαια. Υπάρχει πρόβλεψη και για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων τα επόμενα χρόνια με δάνειο που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premia, Κώστας Μαρκάζος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «στρατηγική επιλογή της ΑΕΕΑΠ στον αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο» προσθέτοντας πως με την ολοκλήρωση της «θα αυξηθούν σημαντικά τόσο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου όσο και τα έσοδα της εταιρίας.»

Ειδικότερα, οι Premia και NLTG ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας βάσει της οποίας η ΑΕΕΑΠ θα αποκτήσει από την NLTG HH Greece Single Member S.A το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Sunwing Hotels Hellas Single Member S.A.

Η Sunwing Hotels Hellas Single Member έχει στη κατοχή και εκμετάλλευση της το ξενοδοχείο Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο και το 100% της θυγατρικής εταιρείας Helios Palace S.A, η οποία έχει στη κατοχή και εκμετάλλευση της το ξενοδοχείο Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club (O.B.C.) στη Κρήτη.

Το Sunwing Kallithea Beach είναι ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στην περιοχή Καλλιθέας Ρόδου. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 118.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων) 42.700 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 534 κλειδιών.

Το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων   στην Ιεράπετρα, Κρήτης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 54.000 τ.μ. και η μεικτή  επιφάνεια των κτισμάτων (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων) 25.200 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 262 κλειδιών.

Ο όμιλος NLTG λειτουργεί τα δύο ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα  (50 χρόνια το Sunwing Kallithera Beach και 40 χρόνια το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club) και θα συνεχίσει να τα  λειτουργεί μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple – net) των ξενοδοχείων, με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον δέκα έτη (5 + 5).

Σημειώνεται ότι η NLTG είναι θυγατρική της Nordic Leisure Travel Group, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα με έδρα την Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία ανήκει σε μια ομάδα επενδυτών με έδρα την Σκανδιναβία. Συγκεκριμένα, η Strawberry Group κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου, η Altor Funds το 39,7%, η TDR Capital το 19,9% και το επενδυτικό κοινό μαζί με το management της NLTG το 0,7% μέσω της NLTG MIPCo.

Η συναλλαγή υπόκειται στην λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και τη μεταβίβαση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Ξενοδοχείων σε θυγατρική της NLTG, NLTG Hotels Hellas Single Member, προκειμένου να ξεχωρίσουν τα ακίνητα από τη λειτουργία.

Χθες στο μεταξύ η Premia Properties δημοσιοποίησε την Κατάσταση Επενδύσεων της με ημερομηνία 30.06.2024, βάσει της οποίας το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 55 ακίνητα συνολικής επιφάνειας περίπου 390 χιλ. τ.μ. και η συνολική εύλογη αξία του ανέρχεται σε 335,3 εκατ. ευρώ.