Η ΔΕΗ έβαλε χαμηλά τον πήχη της τιμής της KWh στο πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου παρότι το κόστος της ενέργειας είχε άνοδο κατά 36,6% τον Ιούλιο. Μετά τη επιδότηση των  0,016 ευρώ η τιμή διαμορφώνεται σε 0,14791 ευρώ ανά KWh από 0,135 που ήταν το Ιούλιο. Πρόκειται για αύξηση στα επίπεδα του 9%.

Η διοίκηση της ΔΕΗ για τη συγκράτηση της λιανικής τιμής έδωσε έκπτωση 53% δίνοντας  ως αρχική τιμή τα 0,16391 ευρώ ανά KWh.

Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια της  ΔΕΗ  στην φάση της ανόδου του περασμένου Μαΐου ήταν ο φθηνότερος παρόχος ενώ  στην περίοδο της πτώσης των τιμών του  Φεβρουαρίου  οι μειώσεις περνούσαν στην λιανική.

Η ΔΕΗ ως ρυθμιστής της αγοράς όταν το μερίδιο της στη χαμηλή τάση διαμορφώνεται στο 70% έφερε την συγκράτηση των αυξήσεων.

Με την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων τα γνωστά μπλε- πράσινα και κίτρινα  τιμολόγια  του ΥΠΕΝ  έγιναν πιο ευδιάκριτα στα νοικοκυριά σε βαθμό που ξεχώριζαν τον φθηνό και ακριβό πάροχο όταν η ΡΑΑΕΥ αναρτούσε τα τιμολόγια  του μήνα.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια έφεραν ανταγωνισμό.  

Η αποτελεσματικότητα του μέτρου οδήγησε τον όμιλο Metlen δηλαδή την Protergia να ανακοινώσει νωρίτερα το τιμολόγιο του Αυγούστου σημειώνοντας ότι θα απορροφήσει το κόστος  της ενέργειας του Ιουλίου. Η τιμή του πράσινου τιμολογίου παρέμεινε στα επίπεδα  του  Ιουλίου με την τιμή τα 0,15990 ευρώ ανά KWh. Μετά  την επιδότηση  η τιμή υποχωρεί στα 0,1439 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι παροχοι ενεργειας. Η  πλήρης εικόνα  θα διαμορφωθεί  μόλις η ΡΑΑΕΥ αναρτήσει τα τιμολόγια  του Αυγούστου. Πάντως τα επιτελεία  των προμηθευτών θεωρούν ότι οι πάροχοι λόγω του ανταγωνισμού συγκράτησαν τις τιμές  της KWh σε βαθμό που ο Αύγουστος θα είναι ένας ήπιος μήνας για τα τιμολόγια.

Τα  τιμολόγια θα έπρεπε να ήταν αυξημένα τουλάχιστον 36,6% σε σχέση με τον Ιούλιου και η μέση  τιμή να ήταν κοντά την περιοχή  των 0,20 λεπτών ανά KWh.

Όμως η πρωτοβουλίες  των προμηθευτών διαμόρφωσαν τη μέση τιμή στα 0,16 λεπτά για να υποχωρήσει  κάτω από τα 0,15 λεπτά μετά την επιδότηση.

Στελέχη της αγοράς  θεωρούν βέβαιο ότι η παραμονή του φόρου των 10 ευρώ ανά MWh θα φέρει άνοδο  στη χονδρεμπορική τιμή  του Σεπτεμβρίου.