Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Στην τελική ευθεία φαίνεται να οδεύει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του κατασκευή «ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ και ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. με ΣΔΙΤ», δηλαδή του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ αρχικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει, το Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενέκρινε το σχέδιο τεύχους πρόσκλησης υποβολής προσφορών, με καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Προσφορών του Διαγωνισμού την 15η Οκτωβρίου 2024. Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (πλέον Metlen) – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT.
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά  τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη. Το έργο, βάσει αρχικών προδιαγραφών, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ενώ για την Ξάνθη προβλέπονταν η υλοποίηση ερευνητικού κέντρου αριστείας.
Σε σχέση με έναν άλλον διαγωνισμό, υπενθυμίζεται ότι προκηρύχθηκε εξ αρχής το έργο «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 84,95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα. Για τον σκοπό αυτό, το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (για τις 6 Σεπτεμβρίου), με την ημερομηνία όμως να μεταφέρεται στις 4 Οκτωβρίου, μετά την διατύπωση σχετικών αιτημάτων από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς.