Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Ο κατασκευαστικός τομέας ευθύνεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, για το περίπου 40% των εκπομπών άνθρακα, επομένως οι νέες τεχνολογίες στον τομέα των κατασκευών καθώς και ο συνδυασμός εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης με τα υφιστάμενα εργαλεία θα μπορούσε να έχει κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση προς ένα πιο πράσινο μέλλον. 

Για παράδειγμα τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλίζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ η εικονική δημιουργία πρωτοτύπων και ο πειραματισμός μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ένα ακόμα πρόβλημα που παραμένει, παρά την ανάπτυξη που σημειώνεται, έντονο στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί, σύμφωνα με την έκθεση για τις 10 Κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2024 που παρουσίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πώς; Δημιουργώντας ένα ψηφιακό – εικονικό περιβάλλον μέσα στο οποία αρχιτέκτονες, μηχανικοί και τεχνίτες της οικοδομής, από όλο τον κόσμο, ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν τους υποψήφιους. 

Γενικότερα, οι τεχνολογίες που αφορούν την κλιματική κρίση και παρέχουν σχετικές λύσεις για την αντιμετώπισή της, έχουν έντονη παρουσία στη λίστα με τις 10 κορυφαίες νέες τεχνολογίες.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και 3 τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με τις κατασκευές και δεν αποκλείεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον:

Εικονική πραγματικότητα: Συνδυάζοντας την υπολογιστική ισχύ με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτού του είδους οι τεχνολογίες υπόσχονται γρήγορες βελτιώσεις στις υποδομές και τα καθημερινά συστήματα. Επιτρέπουν στους σχεδιαστές και στους επαγγελματίες των κατασκευών να ελέγχουν την αντιστοιχία μεταξύ φυσικών και ψηφιακών μοντέλων, διασφαλίζοντας ακρίβεια και ασφάλεια, ενώ προάγουν τη βιωσιμότητα.

Elastocaloric (ελαστοθερμικά υλικά): Λειτουργούν όπως οι μύες και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, ενώ είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας. Οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν ελαστοθερμιδικά υλικά όπως το νικέλιο και το τιτάνιο – τα οποία εκπέμπουν θερμότητα όταν ασκείται μηχανική καταπόνηση και ψύχονται όταν η πίεση είναι χαλαρή – αποδεικνύονται πιο ενεργειακά αποδοτικές από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούν τη χρήση επιβλαβών για το περιβάλλον ψυκτικών αερίων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψύξη σε περιοχές με περιορισμένη ή καθόλου υποδομή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση. Μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες αντλίες θερμότητας ως την πιο υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα σημερινά συστήματα.

«Έξυπνες» επιφάνειες: Πρόκειται για επιφάνειες που μπορούν να αναδιαμορφώνονται και να μετατρέπουν τους συνηθισμένους τοίχους και άλλες επιφάνειες σε έξυπνα εξαρτήματα για ασύρματη επικοινωνία. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση στα ασύρματα δίκτυα, ενώ υπόσχονται σειρά εφαρμογών όπως τα «έξυπνα» εργοστάσια.

Στις κορυφαίες 10 τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον εντάσσονται κατά κύριο λόγο εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συνδράμουν την επιστημονική έρευνα, τεχνολογίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εναέριες πλατφόρμες που θα εξασφαλίζουν διαδικτυακή πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές και όχι μόνο, εφαρμογές 6G ταυτόχρονης συλλογής και μεταφοράς δεδομένων, καθώς και μικρόβια που έχουν την ικανότητα να απορροφούν εκπομπές άνθρακα και να τις μετατρέπουν σε βιοκαύσιμα. Επίσης, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και εναλλακτικές τροφές στην κτηνοτροφία και μεταμοσχεύσεις με γενετικά τροποποιημένα όργανα σε ανθρώπους.