Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με προοπτική να κατασκευάσουν κατοικίες οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane και Ten Brinke και οι ελληνικές εταιρίες Hellenic Ergon και Daedalus Development αγόρασαν πέντε οικόπεδα στο Ελληνικό, με τη συνολική επένδυση που θα πραγματοποιήσουν να εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις από τους τέσσερις προαναφερόμενους φορείς εισέρχονται στο Ελληνικό για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η νεοσυσταθείσα τεχνική εταιρία Daedalus Development ανήκει στην οικογένεια του επιχειρηματία, Δημητρίου Κούτρα και συγκεκριμένα στον ίδιο και τα εγγόνια του.

Ο κ. Κούτρας έχει διανύσει μια μακριά πορεία στις κατασκευές της χώρας, έχοντας συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την κατασκευή εμβληματικών έργων. Υπήρξε μέτοχος και επικεφαλής της άλλοτε μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας, της Άκτωρ.

Η συμμετοχή του στο έργο του Ελληνικού με την αγορά οικοπέδου 6 στρεμμάτων για την κατασκευή κατοικιών έχει τη σημασία της.

Η Hellenic Ergon έχει επίσης πρόσφατα συσταθεί ως εταιρία Χαρτοφυλακίου με διαχειριστή τον Δημήτρη Γονέο.

Η ολλανδική Ten Brinke δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2008. Εντατικότερα από το 2016 και βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένων στοιχείων έχει κατασκευάσει σε όλη την ελληνική επικράτεια ακίνητα συνολικής έκτασης 617.900 τ.μ.

Αναπτύσσει οικιστικά, logistics, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά ακίνητα και retail parks. Επίσης η συμμετοχή της για πρώτη φορά στο Ελληνικό έχει τη σημασία της.

Για τη Brook Lane Capital δεν είναι το πρώτο έργο στο Ελληνικό. Συνεργάζεται με την Lamda Development στην ανάπτυξη του δεύτερου πύργου (μικτής χρήσης) συνολική επένδυση 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μαζί με τη Noval Property κατασκευάζουν το νέο, βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων (στο ακίνητο που στεγαζόταν το εργοστάσιο της kodak) επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, επένδυση συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ο ιδρυτής της Brook Lane, Aziz Francis, απαντώντας πρόσφατα σε ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητα της στη χώρα μας, είπε πως το επενδυτικό κεφάλαιο έχει δρομολογημένα έργα στην Ελλάδα αξίας 1 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Η Lamda Development στο μεταξύ θα εισπράξει από την πώληση των πέντε οικοπέδων 106 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου 2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας (51 χιλ. τ.μ. είναι το σύνολο της δόμησης).

Πρόκειται για τίμημα τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους καθώς η συνολική αξία των συγκεκριμένων πέντε οικοπέδων στα βιβλία της εταιρείας (κόστος κτήσης περιλαμβανομένου του αναλογούντος κόστους υποδομών) την 31.12.2023 ανερχόταν σε περίπου 27 εκατ. ή 531 ανά τ.μ.