Πηγή Εικόνας: https://sublime-systems.com/product/

Μαζί με το νερό, το σκυρόδεμα είναι το πιο διαδεδομένο υλικό στη γη, ωστόσο, ο παραδοσιακός τρόπος που δημιουργείται το βασικό συστατικό του, το τσιμέντο, επιβαρύνει τον πλανήτη.

Η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των εκπομπών άνθρακα ετησίως καθώς για την παραγωγή του απαιτείται η καύση ορυκτών καυσίμων και ασβεστόλιθος.

Στον αγώνα για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας βιομηχανίας τσιμέντου ύψους 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι επιστήμονες ερευνούν νέους τρόπους παραγωγής και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Brimstone, η Fortera και η Sublime Systems με έδρα τη Μασαχουσέτη, δοκιμάζουν αυτές τις νέες μεθόδους.

«Η διαδικασία (σ.σ. που ακολουθούμε για την παραγωγή τσιμέντου) δεν εκπέμπει CO2. Αποφεύγει όλες τις εκπομπές CO2, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τον ασβεστόλιθο», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sublime Systems, Λέα Έλις.

Η Sublime χρησιμοποιεί χημικά αντί για θερμότητα και άλλα ορυκτά αντί για ασβεστόλιθο.

«Η χρήση της ηλεκτροχημείας για την αποσύνθεση ορυκτών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μας επιτρέπει, στην πραγματικότητα, την αξιοποίηση ορυκτών που περιέχουν ασβέστιο αντί για τον ασβεστόλιθο, στην παραγωγή τσιμέντου, και αυτό συμβάλλει στις πραγματικά μηδενικές εκπομπές άνθρακα», εξήγησε η Έλις, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Όπως συμβαίνει και με άλλες νέες τεχνολογίες, έτσι και αυτή η μέθοδος είναι πιο ακριβή, ωστόσο, εταιρείες που προωθούν πολιτικές για την προστασία του κλίματος, όπως η WS Development στη Βοστώνη, φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν περισσότερα για το συγκεκριμένο τσιμέντο. Το κτίριο της εταιρείας One Boston Wharf Road θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων μηδενικών εκπομπών στην πόλη, που θα χρησιμοποιεί στον ισόγειο δημόσιο χώρο τσιμέντο της Sublime.

«Καθώς οι άνθρωποι θα περπατούν σε αυτό το κτίριο σε καθημερινή βάση, θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με το προϊόν και να μάθουν περισσότερα για ένα καθαρό μέλλον μηδενικού άνθρακα στο δομημένο περιβάλλον», δήλωσε ο Γιάννης Τσίπης, ανώτερος αντιπρόεδρος της WS Development.

Πρόσφατα η εταιρεία Sublime έλαβε βραβείο 87 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με σκοπό τη χρηματοδότηση κατά το ήμισυ του πρώτου εργοστασίου στην Πολιτεία για την εμπορική λειτουργία της.

Στο επιχειρηματικό κεφάλαιο συμμετέχουν οι: Lower Carbon Capital, Engine Ventures, Energy Impact Partners, Prime Impact Fund, Siam Cement Group και MCJ Collective και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Έλις, η Sublime Systems έχει κάνει εκτεταμένες δοκιμές σε ευρεία κλίμακα, για την ανθεκτικότητα του προϊόντος και αναμένει να είναι ανταγωνιστική ως προς το παραδοσιακό τσιμέντο Πόρτλαντ. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο, εκτιμά ότι θα παράγει 30.000 τόνους καθαρού τσιμέντου ετησίως, τη στιγμή που ετησίως στις ΗΠΑ παράγονται περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι.

«Πρόκειται για μία νέα, στο είδος της, διαδικασία και ανταγωνιζόμαστε τεχνολογίες που, εδώ και δεκαετίες, παράγουν ένα εκατομμύριο τόνους τσιμέντο ετησίως. Έτσι, στην αρχή, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, θα έχουμε ένα ασφάλιστρο κόστους, αλλά ο στόχος μας είναι να έχουμε γρήγορο και τεράστιο αντίκτυπο», ανέφερε η Έλις