Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ματαιώνεται για λόγους ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών προβλημάτων, εξ όσων προκύπτει από την χτεσινή απόφαση του Δ.Σ. του φορέα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ.) ο διαγωνισμός για την κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας, μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, που είχε «σπάσει» σε δύο τμήματα, θεωρητικά ήταν σε κάπως προχωρημένο στάδιο και τον διεκδικούσαν ισχυρά σχήματα (είχαν προκριθεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Ωστόσο, όπως προκύπτει, το Δ.Σ. της ΚΤ.ΥΠ. αποφάσισε τη ματαίωση των διαδικασιών «λόγω του ότι δεν παραδόθηκαν από τον Κύριο του Έργου (Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) οικόπεδα κατάλληλα Ιδιοκτησιακά και Πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας».
Επρόκειτο για τον γνωστό διαγωνισμό που προχωρούσε με δύο τμήματα, τη «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Α (7 ΠΕΚΕΠΠ)» και «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Β (6 ΠΕΚΕΠΠ)». Αυτά τα 13 κτίρια προορίζονταν να καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονταν 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που αφορούσε στα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονταν 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η διαδικασία, τουλάχιστον με τη μορφή που προωθούσε η ΚΤΥΠ, σταματά.
Τα 13 κέντρα θα αποτελούσαν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Η ΣΔΙΤ προορίζονταν να καλύψει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη θα αφορούσαν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας. Τα δε κτίρια θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, να έχουν εύκολη πρόσβαση και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διάθεσης χώρων και εμβαδού.