Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στο νησί της Ρόδου εξελίχθηκε το νεότερο χτύπημα της Αστυνομίας κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή 25χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προέβαινε σε παράνομη ζωντανή μετάδοση από συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια της, ενώ διαφήμιζε τις υπηρεσίες του στο διαδίκτυο, έναντι χρηματικής αμοιβής με τη μορφή συνδρομής.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από έρευνα στην οικία του διαπιστώθηκε η χρήση μη εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού και η αναμετάδοση περιεχομένου των Cosmote TV και Nova  χωρίς τη νόμιμη συνδρομή και άδεια. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 συσκευές IPTV Αndroid Βox, κινητό και κάρτες SIM.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Στο στόχαστρο των αρχών είναι τώρα και το πλήθος πελατολογίου που βρέθηκε στην κατοχή του από όλο το νησί της Ρόδου, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε συνέχεια και των 50.000 παράνομων συνδρομητών που ερευνώνται από προηγούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι βάσει εκτιμήσεων οι πειρατικές πλατφόρμες έχουν από 600.000 έως 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, ενώ οι νόμιμες ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης 1.300.000. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 125 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση έχει ως συνέπεια οικονομικές απώλειες και για το ελληνικό κράτος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και άλλων εισφορών) οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ένας από τους στόχους της συμφωνίας ανταλλαγής των αθλητικών καναλιών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις Cosmote TV και Nova είναι ακριβώς η αντιμετώπιση της πειρατείας.

Όπως συμφώνησαν οι δύο συνδρομητικές πλατφόρμες από τις 23 Αυγούστου οι οικιακοί συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν στη διάθεσή τους τα αθλητικά κανάλια Novasports και αντίστοιχα οι οικιακοί συνδρομητές της Nova τα κανάλια Cosmote Sport, καταβάλλοντας ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο (για την Cosmote TV 3 ευρώ και για τη Nova από 1 ευρώ ανάλογα με το πακέτο της συνδρομής).