Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Από την αρχή προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την υλοποίησης του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 84,95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Στην προηγούμενη διαδικασία, στην φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχαν εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος, ωστόσο, όπως προκύπτει, αυτός ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Πλέον, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχωρά σε νέο διαγωνισμό, με την νέα ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να τοποθετείται στις 6 Σεπτεμβρίου. Μένει, όμως, να φανεί αν αυτή τη φορά ο διαγωνισμός προχωρήσει κανονικά.

 

Η υλοποίηση των φοιτητικών εστιών προβλέπεται σε 4 περιοχές αρμοδιότητας του Πανεπιστημίου, ειδικότερα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, προωθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 30 έτη, εκ των οποίων τα 3 θα είναι η περίοδος κατασκευής του έργου. Συνολικά, προτείνονται εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν περίπου 750 φοιτητές. Μέσω της υλοποίησης του έργου η Αναθέτουσα Αρχή αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών υψηλού επιπέδου και «κοινοτήτων», που θα επιτρέπουν την εξοικονόμηση χρόνου των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού από άποψη μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναμένεται να υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΔΜ:

• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης. Η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα εντός ενός Οικοδομικού Τετραγώνου της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, η οποία βρίσκεται εντός της Ζ.Ε.Π. Κοζάνης, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά από την πόλη της Κοζάνης. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 700 – 800 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.

• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Φλώρινας προτείνεται να ανεγερθεί εντός ακινήτου του ΠΔΜ, συνολικής έκτασης 49.999 τ.μ., το οποίο ευρίσκεται βόρεια σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας επί της κεντρικής λεωφόρου Μοναστηρίου.

• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του έργου προγραμματίζεται να ανεγερθούν εντός της Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς, σε κεντρικό σημείο του ακινήτου πίσω από τις υφιστάμενες υποδομές των εκπαιδευτηρίων. Το εν λόγω ακίνητο εξυπηρετείται περιμετρικά από οδικό δίκτυο και έχει συνολικό εμβαδό 68.469 τ.μ.. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.

• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων. Η θέση του οικοπέδου όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Πτολεμαΐδας, χωροθετείται εντός του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «ΦΟΥΦΑ» και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης.

Στις περιοχές των φοιτητικών εστιών θα πρέπει να προβλεφθούν διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου σε κάθε συγκρότημα, οι οποίες ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν εσωτερική οδοποιία, συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, χώρους στάθμευσης και ηλεκτροφόρτισης οχημάτων, δίκτυα ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροφωτισμό, χώρους στάσης, πέργκολες και έργα πρασίνου. Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα προβλέπεται χρήση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας κτίρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης Zero Energy Building (Ζ.Ε.Β.).