Σταγόνα νερού
Σταγόνα νερού

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Έναν νέο διαγωνισμό προωθεί η ΕΥΔΑΠ με επίκεντρο τη Δυτική Αττική. Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Ενίσχυση Κεντρικού Τροφοδοτικού Δικτύου Ύδρευσης της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. στη Δυτική Αττική – Κατασκευή Νέου Τροφοδοτικού Αγωγού», αξίας άνω των 31 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 25,4 εκατ.).

Η εργολαβία αφορά την κατασκευή νέου τροφοδοτικού αγωγού για την ενίσχυση του υφιστάμενου κεντρικού τροφοδοτικού δικτύου ύδρευσης στη Δυτική Αττική, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις ζήτησης, λόγω της ένταξης στο σύστημα υδροδότησης της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. της νήσου Αίγινας αλλά και των οικισμών Κινέττας και Αλεποχωρίου. Ο νέος τροφοδοτικός αγωγός που θα κατασκευασθεί είναι χαλύβδινος (διαμέτρου Φ1000). Παράλληλα με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται και η κατασκευή μιας διακλάδωσης (με αγωγό διαμέτρου Φ700) από τον οικισμό Στρίφι έως τη Νέα Πέραμο. Το συνολικό μήκος των ενισχυτικών σωληνώσεων είναι 15.440 μέτρων περίπου. Η εκτιμώμενη διάρκεια της σύμβασης υλοποίησης του έργου είναι 36 μήνες. Η υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2024 και η αποσφράγιση για τις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Γενικότερα η ΕΥΔΑΠ έχει βάλει στο στόχαστρο και την επέκταση στη Δυτική Αττική, πέραν των επενδύσεων π.χ. στην Ανατολική, που αποτελούν και την «κορωνίδα» του πλάνου. Όπως έχει αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης, εκτός από τις επενδύσεις στην Ανατολική Αττική, προωθούνται αντίστοιχες και στη Δυτική, με 270 χλμ. δίκτυο ύδρευσης, 13.500 παροχές, 1 ΚΕΛ Μεγάρων, 96 χλμ. δίκτυο αποχέτευσης κ.α..

Την 1.9.2023, η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και το ΚΕΛ της πόλης των Μεγάρων καθώς και άλλα δημοτικά δίκτυα με τις συναφείς εγκαταστάσεις τους της ευρύτερης περιοχής. Το σύνολο των δικτύων ύδρευσης έχουν μήκος 270 χλμ. αγωγών και υδροδοτούν 13.500 παροχές. Αντίστοιχα, το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων και της περιοχής Νέας Περάμου έχει συνολικό μήκος 96 χλμ. αγωγών, στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 6.600 κατασκευασμένες εξωτερικές διακλαδώσεις ακινήτων. Στο ΚΕΛ Μεγάρων γίνεται δευτεροβάθμια επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου και απολύμανση.