Την υπαγωγή στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, μέρους του επενδυτικού της προγράμματος που αφορά στο δίκτυο FTTH, ύψους 93,4 εκατ. ευρώ, αιτήθηκε η Nova, ενώ χθες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση της δράσης ενίσχυσης της ζήτησης για συνδέσεις 250 Mbps του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το νέο κουπόνι αναμένεται να ενεργοποιηθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη σύνδεση περισσοτέρων καταναλωτών με το FTTH.

Συγκεκριμένα η ΕΕ, βάσει των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε το πρόγραμμα κουπονιών συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη διάδοση της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών (πρόγραμμα κουπονιών Gigabit) με χρηματοδότηση (εν μέρει) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιδότηση θα παρέχεται για ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps (ίδια ταχύτητα και αναφόρτωσης). Το κουπόνι συνδεσιμότητας θα καλύπτει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι.

Η εν λόγω δράση θα έχει διάρκεια 24 μηνών και όπως όλα δείχνουν θα «τρέξει» παράλληλα με το Smart Readiness (επίσης επιδότηση) για την «έξυπνη ετοιμότητα» 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα (περιλαμβάνει και την υποδομή για την οπτική ίνα) δράση συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

To αίτημα της Nova έχει καταθέσει στο Enterprise Greece η «αδερφή» εταιρία, United Fiber (θυγατρική κατά 100% της United Group όπως και η Nova) η οποία υλοποιεί για λογαριασμό της τα έργα FTTH.

Ζητά ειδικότερα την ένταξη τμήματος αυτών στις Στρατηγικές Επενδύσεις του άρθρου 2 του ν. 4864/2021 και τη λήψη των κινήτρων του άρθρου 6 (Βοηθητικά και Συνοδά έργα) και του άρθρου 9 (Ταχεία Αδειοδότηση).

Στόχος είναι να πετύχει ταχύτερες διαδικασίες για τις αναγκαίες άδειες κατασκευής των δικτύων (ο νόμος προβλέπει προθεσμία 45 ημερών για τον δημόσιο φορέα προκειμένου να ανταποκριθεί όταν πρόκειται για στρατηγική επένδυση) καθώς και την κατά προτεραιότητα εκτέλεση τυχόν βοηθητικών ή συνοδών έργων από την πλευρά των φορέων του δημοσίου.

Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της Nova ο ρυθμός ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών της έχει επιταχυνθεί. Βάσει του σχεδιασμού της μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει συνδέσει 540 χιλ. σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υλοποιήσει περισσότερες από 400 χιλ.

Το εν λόγω επενδυτικό έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η τηλεπικοινωνιακή εταιρία προκειμένου να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, αφορά σε ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε διάφορα αστικά κέντρα, στους Νομούς Αττικής, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αρκαδίας και Αργολίδας.