Γιώργος Παπακωνσατντίνου

 

Για την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουλίου μετέθεσε ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την υλοποίηση «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ. Ο φορέας, μετά από μπαράζ μεταθέσεων (υπήρχαν σχετικά αιτήματα από ενδιαφερόμενους που ζητούσαν διευκρινήσεις), όρισε τη ημερομηνία υποβολής προσφορών για την περασμένη Τρίτη 16 Ιουλίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει όμως από σχετικά έγγραφα του ΦΟΔΣΑ, του οποίου η Εκτελεστική Επιτροπή χτες συνεδρίασε εσπευσμένα, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «υπεβλήθη στην υπηρεσία έγγραφο από τον οικονομικό φορέα “ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, με το οποίο ενημερώνεται η υπηρεσία μας ότι δεν κατέστη εφικτή η υποβολή προσφοράς λόγω τεχνικού προβλήματος του ΕΣΗΔΗΣ και δη εσφαλμένης παραμετροποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας». Κατά συνέπεια, γίνεται λόγος για τεχνικό λάθος, εκτός αν ξαφνικά όλοι οι ισχυροί του τομέα υποδομών αποφάσισαν να μην δώσουν προσφορές για ένα πολύ μεγάλο έργο του τομέα αποβλήτων. Το έργο διεκδικούσαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), INTRAKAT – W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς+, ΑΒΑΞ – Thalis, Ηλέκτωρ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Με τον τοπικό Φορέα να αναφέρει ότι αφενός θα γίνει έλεγχος για το αν όντως προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τους ενδιαφερόμενους να δώσουν προσφορές, αφετέρου δίνεται επιπλέον χρόνος έως τις 26 Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του έργου. Μάλιστα, αν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και έως τότε δεν λυθούν ή αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε ο ΦΟΔΣΑ στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), υπάρχει περιθώριο και για νέα χορήγηση παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.