Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο τέλος Αυγούστου θα δοθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για μεγάλο αρδευτικό έργο στην Ξάνθη, μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας 210 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 169,5 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως αναθέτουσα αρχή, ενέκρινε τη διεξαγωγή του τελικού σταδίου του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», ορίζοντας τις 23 Αυγούστου ως ημερομηνία παραλαβής των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι την διαγωνισμό διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (πλέον Metlen) – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 (που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας) η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).
Η γεωργία είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού της Ξάνθης και οι αγρότες αποτελούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού του Νομού. Η Σύμπραξη αναμένεται να επιδράσει θετικά στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της μείωσης των κινδύνων αυξημένης άντλησης των υπόγειων υδάτων καθώς και των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας. Η κατασκευή ενός δικτύου που θα χρησιμοποιεί και θα διανέμει περισσότερο επιφανειακό νερό θα μειώσει τη ζήτηση υπόγειων υδάτινων πόρων που είναι ευπαθείς σε αγροχημικές μολύνσεις και σε διείσδυση θαλασσινού νερού.

Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με την καταβολή Χρηματοδοτικής Συμβολής που καλύπτει το σύνολο του κατασκευαστικού κόστους του Υποέργου μέχρι του ποσού των 51 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. κατ’ ανώτατο όριο). Ήδη η Χρηματοδοτική Συμβολή προέρχεται από πιστώσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».