Της Τέτης Ηγουμενίδη
Η συμφωνία ανταλλαγής των αθλητικών καναλιών την οποία ανακοίνωσαν χθες Cosmote TV και Nova έχει στόχο την αντιμετώπιση της πειρατείας, αλλά και την βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Από 23 Αυγούστου, αρχή της νέας αθλητικής σεζόν οι οικιακοί συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν στη διάθεσή τους τα αθλητικά κανάλια Novasports και αντίστοιχα οι οικιακοί συνδρομητές της Nova τα κανάλια Cosmote Sport, καταβάλλοντας ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο (για την Cosmote TV 3 ευρώ και για τη Nova από 1 ευρώ ανάλογα με το πακέτο της συνδρομής).
Εξαιρούνται από τη συμφωνία οι επαγγελματικές συνδρομές, τα μαγαζιά δηλαδή που πληρώνουν συνδρομές στις δύο πλατφόρμες και με μεγάλες οθόνες προσφέρουν τα αθλητικά γεγονότα στους θαμώνες τους, ενώ είναι ανοιχτή στις υπόλοιπες πλατφόρμες όπως του Αντένα ή της Vodafone. Εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν και αυτές να αγοράσουν στη χονδρική το αθλητικό περιεχόμενο των Cosmote TV και Nova.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στελέχη των δύο πλατφορμών η συμφωνία αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της πειρατείας που συνεχώς εξαπλώνεται και για την ανάπτυξη της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στη θέαση παράνομου αθλητικού περιεχομένου, βάσει στοιχείων του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της πειρατείας (IP blocking, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ποινική καταστολή) δεν φαίνεται να έχουν δώσει αποφασιστικό κτύπημα στην παρανομία.
Εκτιμάται ότι οι πειρατικές πλατφόρμες αριθμούν από 600.000 έως 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, ενώ οι νόμιμες ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης 1.300.000.
Το αποτέλεσμα είναι συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 125 εκατ. ευρώ ετησίως για τις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες, ενώ το δημόσιο καταγράφει απώλειες (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και άλλες εισφορές) οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για την απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων, εθνικών και διεθνών, οι ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης επενδύουν σημαντικά κεφάλαια, χωρίς το κόστος αυτό να καλύπτεται από το μέγεθος της νόμιμης αγοράς.
Η πειρατεία σε συνδυασμό με το φόρο 10% στη μηνιαία συνδρομή που επιβαρύνει μόνον τις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες και όχι τους διεθνείς streamers έχουν συμβάλλει ώστε οι Cosmote TV και Nova να είναι μη κερδοφόρες. Και αυτό οδηγεί σε συνεχή μείωση των επενδύσεων, κάτι που θα έχει επίπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου, ειδικά για τις εθνικές ομάδες και διοργανώσεις.
Η κατάργηση του επιπλέον φόρου στη συνδρομητική αποτελεί αίτημα των Cosmote TV και Nova ώστε σε συνδυασμό με την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για τη πειρατεία να δώσει επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμήσουν τη νόμιμη οδό για τη θέαση αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου.