Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Οι τιμές της ενέργειας  αλλάζουν την πρωθυπουργική ατζέντα και βάζει σήμερα εμβόλιμα  το θέμα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 10 το πρωί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε τη συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Οι  έντονα ανοδικές τιμές της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  και ειδικότερα οι ενδοσυνεδριακές τιμές των τελευταίων ημερών είχαν ανοδική πορεία από τα 250 , στα 500 , 550 , 600 ευρώ ανά MWh για να ανέλθει χθες στα 650 ευρώ ανά MWh. Οι  παραπάνω τιμές  εμφανίζονται στις 20:00 και 21:00 το βράδυ με τη ζήτηση να καλύπτεται  από τις μονάδες φυσικού αερίου και από τις αιολικές μονάδες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη φθηνότερη τιμή ενώ στο σύστημα υπήρχαν πιο υψηλές  τιμές που δεν έγιναν αποδεκτές για να οριστικοποιηθεί στα 650 ευρώ ανά MWh.

Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 176,33 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας  πτώση κατά 7,74% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο των 191 ευρώ .

Η σημερινή σύσκεψη, αν βγάλει «ειδήσεις», θα είναι η υπερ φορολόγηση  των προμηθευτών ενέργειας.

Στο ενδεχόμενο να επικρατήσει αυτό  το σενάριο κάποιοι παραγωγοί αντιδρούν έντονα. Σημειώνουν ότι θα πρέπει να μείνουν εκτός οι παραγωγοί  που πωλούν ακριβά  κάποιες ώρες της ημέρας  διότι οι συνθήκες  το επιβάλλουν.

Στελέχη της αγοράς δικαιολογούν την άνοδο  της των τιμών σε χώρες  της Ε.Ε. που έχουν  συνδεθεί με το εγχώριο ηλεκτρικό δίκτυο  το οποίοι δέχεται εισαγωγές ρεύματος και την ίδια στιγμή  κάνει και εξαγωγές.

Στο ενδεχόμενο  να επιβεβαιωθούν  οι πληροφορίες  για φόρο στους προμηθευτές, τονίζουν ότι θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά διότι όσοι  είναι καθετοποιημένοι  θα μείνουν στο απυρόβλητο.