Της Τέτης Ηγουμενίδη
Tο πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμφωνία για τις εκπτώσεις όγκου μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ενισχύει την προσδοκία για μείωση των τιμών στην υπηρεσία σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο οπτικών ινών (FTTH).
Βάσει της πρότασης του Ομίλου ΟΤΕ που εγκρίθηκε χθες και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα καθιερώνεται ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone και Nova) στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.
Η εν λόγω συμφωνία έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Vodafone, ενώ έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν εκτιμάται ότι θα υπογραφεί και από τη Nova.
Στόχος είναι οι μειώσεις που θα φέρει η συμφωνία στις τιμές χονδρικής να περάσουν και στη λιανική ώστε περισσότεροι καταναλωτές να συνδεθούν με το FTTH, αυξάνοντας τη διείσδυση της υπηρεσίας και επιτυγχάνοντας τους στόχους της ΕE για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.
Οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευτούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά.
Το σχέδιο της συμφωνίας κοινοποιήθηκε στην ΕΕ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Έλαβε το πράσινο φως καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι εκπτώσεις όγκου μπορεί να αποτελέσουν θετικό βήμα προς την ταχύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών FTTH, στο πλαίσιο της δέσμευσης για επέκταση της υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι αυτή η πρόταση αναμένεται να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.
Η ΕΕ επεσήμανε και την ανάγκη η ΕΕΤΤ να παρακολουθεί στενά την αγορά και τις συνεχιζόμενες εξελίξεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι το εν λόγω εκπτωτικό σχήμα δεν θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να χρησιμοποιεί εγκαίρως και με κατάλληλο τρόπο τα ρυθμιστικά εργαλεία που διαθέτει για αυτό τον σκοπό.
Η ζήτηση για οπτικές ίνες αναμένεται να ενισχυθεί και από τις δύο δράσεις επιδότησης της μέσω κουπονιού (Smart Readiness Vouchers και Gigabit voucher), του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το Φθινόπωρο.
Με το Smart Readiness 120.000 κτίρια θα επιδοτηθούν για να αποκτήσουν υπερ- υψηλές ταχύτητες, μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας, ενώ με το Gigabit Voucher 400.000 συνδρομητές θα αποκτήσουν συνδέσεις με ταχύτητα πάνω από 250 Mbps.