Στην ομάδα των χωρών με μέτριες επιδόσεις, στο 77,5% του μέσου όρου της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την καινοτομία κατατάσσεται και το 2024 η Ελλάδα και παρότι έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το 2017, η πορεία της σημείωσε ελαφρά οπισθοχώρηση συγκριτικά με το 2023.
Η απόδοση της Ελλάδας συνολικά σε ζητήματα καινοτομίας κινείται χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 84,8% της ομάδας χωρών με μέτριες επιδόσεις, στην οποία ανήκει, ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνολικά, πάντως, παρότι οι επιδόσεις καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνουν σταθερή βελτίωση από το 2017 (κατά 10% από το 2017 και κατά 0,5 % από το 2023 έως σήμερα), η αύξηση διαφέρει σημαντικά από κράτος σε κράτος.
Στις αδυναμίες της Ελλάδας η έκδοση του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας που δημοσιεύθηκε προ ημερών, καταγράφει μεταξύ άλλων, τις εξαγωγές προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, τον πληθυσμό που συμμετέχει στη δια βίου μάθηση και στο ποσοστό των ξένων διδακτορικών φοιτητών σε σχέση με το σύνολο των διδακτορικών φοιτητών. Και παρότι το 2024 αυξήθηκε η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και η άμεση και έμμεση κυβερνητική στήριξη σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης, καταγράφηκαν αδυναμίες σε σχέση με το 2023. Οι αδυναμίες αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι συνεργασίες μεταξύ καινοτόμων ΜμΕ, οι πωλήσεις προϊόντων καινοτομίας και η κινητικότητα στο Ανθρώπινο Δυναμικό στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (Human Resources in Science & Technology HRST).
Η Ελλάδα μαζί με τις: Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ιταλία, Μάλτα, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία απαρτίζουν την ομάδα Μέτριας Καινοτομίας καθώς οι επιδόσεις τους κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Δανία ηγείται του κλαμπ των «ισχυρών» της καινοτομίας που συμπληρώνουν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Στους «δυνατούς» συγκαταλέγονται η Κύπρος, το Βέλγιο που ηγείται της ομάδας, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Εσθονία και η Γαλλία με μέσο όρο πάνω από της ΕΕ.
Συνολικά, 15 κράτη-μέλη βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και 11 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατέγραψαν μείωση, ενώ η Κροατία παρέμεινε σταθερή.
Ευρύτερη ανάλυση, που περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες και επιλεγμένους παγκόσμιους ανταγωνιστές της ΕΕ, δείχνει ένα μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο. Η Ελβετία είναι η πιο καινοτόμος ευρωπαϊκή χώρα και η Νότια Κορέα παραμένει ο πιο καινοτόμος παγκόσμιος ανταγωνιστής το 2024, ενώ κινείται πολύ πάνω από την ΕΕ, την οποία ξεπερνούν επίσης ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία και κλείνει σταδιακά την ψαλίδα με την ΕΕ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ διατηρεί ισχυρή θέση, επιδεικνύοντας ισχυρές επιδόσεις στους περισσότερους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ που εισάγουν καινοτομίες προϊόντων και διαδικασιών και τεχνολογίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ωστόσο, παραμένουν για την ΕΕ οι προκλήσεις σε σύγκριση με τους κύριους παγκόσμιους ανταγωνιστές της σε τομείς όπως τα πνευματικά περιουσιακά στοιχεία, η συνεργασία μεταξύ καινοτόμων ΜμΕ και οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στον επιχειρηματικό τομέα.