Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο η «ακριβή»  τιμή της MWh αφού έπιασε τα 191,13 ευρώ σημειώνοντας νέο ρεκόρ με ημερομηνία 15 Ιουλίου. Το προηγούμενο ήταν τα 190 ευρώ την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου. Τα δυνατά τινάγματα της τιμής σε υψηλότερα επίπεδα  οφείλονται στις ενδοσυνεδριακές τιμές που έφεραν την τιμή της MWh στα 600 ευρώ που συνέβαλαν στην άνοδο της μέσης  τιμής.

Η εξήγηση των ειδικών για την ταχεία ανοδική τάση της τιμής του ρεύματος προκάλεσε την απόφαση της ΡΑΑΕΥ να πραγματοποιήσει έρευνα για τις ενδοσυνεδριακές τιμές που προβλημάτισαν τόσο την αρμόδια Αρχή όσο και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να κατανοήσουν πως δικαιολογείται η τιμή των 600 ευρώ σε μία ώρα της 24ωρης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η αγορά βλέπει θετικά την προαναγγελία της έρευνας χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς η τιμή δημιουργείται από την στιγμιαία ζήτηση για ενέργεια με την οποία αμείβεται ο παραγωγός και πληρώνει ο χρήστης δηλαδή ο προμηθευτής που την συγκεκριμένη στιγμή ζητά ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του.

Στο 24ωρο ανά ώρα βγαίνουν τιμές πώλησης οι οποίες στο σύνολο διαμορφώνουν με μία μέση τιμή η οποία  οριστικοποιείται στις 14:30 κάθε μέρα.

Η αγορά με την παροχή ενέργειας από μονάδες Φ/Β διαμορφώνουν χαμηλές τιμές  στο 24ωρο χάρη στον ήλιο ενώ οι τιμές ανεβαίνουν όσο  … φεύγει ο ήλιος διότι η οι ανάγκες σε ενέργεια καλύπτονται από τις μονάδες φυσικού αερίου και τα αιολικά πάρκα τα οποια αξιοποιούν τον άνεμο.

Τι δίνουν σε ενέργεια τα  Αιολικά πάρκα.   

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ του Μάιου αναφέρουν στην κατηγορία Μείγμα Παραγωγής ΑΠΕ Συστήματος ανά Τεχνολογία σε GWh. Η αιολική ενέργεια έδωσε 670 GWh καλύπτοντας το 71,2% της παραγωγής , τον Απρίλιο έδωσαν 941 GWh  στο 78,8% της συνολικής παραγωγής.

Τον Μάιο η συνολική παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε σε 3.799 GWh . Οι εισαγωγές ήταν 340 GWh και οι ποσότητες των εξαγωγών σε 584 GWH. Οι εισαγωγές γίνονται σε φθηνές, τιμές ενώ αυτές  των εξαγωγών φθάνουν στο …Θεό.

Η αύξουσα πορεία της μέσης τιμής είναι ικανή να φέρει πιο ψηλά  τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου. Από τις αρχές έως τις 15 Ιουλίου η μέση τιμή της ΤΕΑ εκτινάσσεσαι στα 120 ευρώ ανά  MWh όταν τον Ιούνιο ήταν στα 98 ευρώ. Στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί η τάση και στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου , τα τιμολόγια  του Αυγούστου θα είναι αυξημένα κατά 22% σε σχέση με του Ιουλίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος