Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα της Διεθνούς Αγοράς Κατασκευών – International Construction Market Survey (ICMS) 2024, της πολυεθνικής Turner & Townsend, η παγκόσμια κατασκευαστική κινητικότητα ανακάμπτει μετά από μια περίοδο σημαντικών οικονομικών προκλήσεων και επιστρέφει με αργούς ρυθμούς στη δυναμική της. Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται και το κόστος κατασκευής σταθεροποιείται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμπιστοσύνη.

Όπως ενημερώνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, η έρευνα για τη διεθνή αγορά κατασκευών συγκεντρώνει δεδομένα και πληροφορίες από 91 διεθνείς αγορές σε 42 χώρες. Οικονομολόγοι της Turner & Townsend σε συνεργασία με κατά τόπους ειδικούς, αξιολόγησαν το κόστος εισροών όπως η εργασία, τα υλικά, οι εγκαταστάσεις και περιέγραψαν το μέσο κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο για πολλές κατηγορίες παραγόμενων αγαθών σε διάφορους τομείς και σε συγκεκριμένες αγορές.

Τα δεδομένα κόστους συλλέχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αφορούν την επίδοση των έργων και των προγραμμάτων κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι περιλαμβάνεται και τι εξαιρείται από τις πληροφορίες κόστους στην ενότητα methodology section μπορείτε να βρείτε στο https://publications.turnerandtownsend.com/international-construction-market-survey-2024/methodology.

Η έκθεση δημιουργήθηκε ώστε να αποτελέσει χρήσιμο βαρόμετρο για τη γενική υγεία του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και για τις επιδόσεις μεμονωμένων αγορών και συζευγμένων περιοχών.