Της Τέτης Ηγουμενίδη
Αυξήθηκε δέκα ποσοστιαίες μονάδες η διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH ή FTTP) στην Ελλάδα, ωστόσο, ακόμα η χώρα απέχει σημαντικά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δεύτερης έκθεσης για την ψηφιακή δεκαετία, η διείσδυση των υποδομών FTTH έχει διαμορφωθεί στο 38,4% έναντι 27,9% ένα χρόνο πριν με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 64%.
Η ΕΕ χαρακτηρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις υποδομές συνδεσιμότητας Fiber to the Premises (FTTP) και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών «αξιοσημείωτη» προσθέτει ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το μερίδιο των ειδικών στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στην απασχόληση και στο βασικό επίπεδο της ψηφιακής ωριμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Όπως σημειώνεται «αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, έχει αντιστρέψει την τάση τα τελευταία 5 χρόνια. Δεδομένου ότι η Ελλάδα ξεκίνησε αργά την ψηφιακή της μετάβαση, ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν. Η έλλειψη προόδου στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού αποτελεί εμπόδιο για την ψηφιοποίηση ώστε να οδηγεί σταθερά την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της χώρας, παρά τις υψηλές επενδύσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση».
Ο οδικός χάρτης της Ελλάδας για την Ψηφιακή Δεκαετία
Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στον οδικό χάρτη που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στην ΕΕ για την Ψηφιακή Δεκαετία.
Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, περιέχει μια λεπτομερή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας για τη μετατροπή της χώρας σε μια ψηφιακά προηγμένη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία έως το 2030.
Προστίθεται πως η χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κονδύλια της ΕΕ (RRF και χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής). Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για τα 104 μέτρα του οδικού χάρτη εκτιμάται σε 5.230,2 εκατ. ευρώ (περίπου 2,37% του ΑΕΠ).
Οι προτεραιότητες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.
Ο οδικός χάρτης παρέχει επίσης μια χονδρική εκτίμηση των ιδιωτικών επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια σε κέντρα δεδομένων και συνδεσιμότητα gigabit, ύψους 6.900 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2030 όλοι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbit κάτι που επιτυγχάνεται μόνον με δίκτυα FTTH.
Ψηφιοποίηση ΜΜΕ
Βάσει των υπολοίπων στοιχείων της Έκθεσης για την Ελλάδα:
Το 43,3% των ΜΜΕ είχε τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (57,7%). Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν επίσης χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, με το 33,5% αυτών να έχουν υιοθετήσει ΤΝ (τεχνητή Νοημοσύνη), cloud ή ανάλυση δεδομένων κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (54,6%).
Ψηφιακές δεξιότητες και ειδικοί στις ΤΠΕ
Το 52,4% του πληθυσμού είχε τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες (μέσος όρος ΕΕ 55,5%) χωρίς καμία πρόοδο από την προηγούμενη συλλογή δεδομένων.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ ως προς το μερίδιο της απασχόλησης είναι 2,4%, πολύ μακριά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%), παρά την αυξανόμενη ζήτηση.
Συνολικά η ΕΕ απέχει από τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας
Η ανάλυση της Επιτροπής συνολικά για όλα τα κράτη μέλη δείχνει ότι οι επιδόσεις μέχρι τώρα υπολείπονται των φιλοδοξιών της ΕΕ. Τα κενά που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν την ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κυρίως στους τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας, της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) της ανάλυσης δεδομένων από τις επιχειρήσεις, της παραγωγής ημιαγωγών και της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ΕΕ απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας που θέτει η DDPP: Τα δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή συνδεσιμότητας gigabit και καθιστούν δυνατή την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το υπολογιστικό νέφος και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), προσεγγίζουν μόλις το 64 % των νοικοκυριών.