Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Στα 1.148 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου ΟΤΕ βάσει της αποτίμησης στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 8,2%.

Το μέρισμα που θα λάβει φέτος από τη θυγατρική του για τα ακίνητα, ΟΤΕ Estate, ο ΟΤΕ είναι 30,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν προέρχεται από τις ανακαινίσεις και την αξιοποίηση των ακινήτων.

Μεταξύ άλλων η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι η οποία ολοκληρώθηκε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης κατά WELL και LEED εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους στον Όμιλο περίπου 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. το οποίο στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Στο ακίνητο υπό την ονομασία ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (στο κέντρο της Αθήνας) ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2024 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του. Μέρος του κτιρίου θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο μουσείο των Τηλεπικοινωνιών, επιφάνειας 5.000 τ.μ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της ΟΤΕ Estate για το 2023 από το σύνολο των περίπου 2.300 ιδιοκτησιών, 200 από αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της.

Τα συνολικά έσοδα της ΟΤΕ Estate κατά την προηγούμενη χρήση αυξήθηκαν 5,8%, στα 66,5 εκατ. εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων και από παροχή υπηρεσιών. Η αύξηση των εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων αποδίδεται στην αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, καθώς και στην περεταίρω μίσθωση των ανακαινισμένων πτερύγων του Διοικητικού Μεγάρου.

Αύξηση 18,2% σημείωσαν τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους. Συμπεριλαμβάνουν 11 νέα μισθωτήρια συμβόλαια για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (μετά την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα) διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. έναντι 36,6 εκατ. (αύξηση 11%) και τα κέρδη μετά φόρων σε 88,1 εκατ., έναντι 116,9 εκατ. το 2022.