Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Πηγή Εικόνας: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/foto_stasinos.jpg

Τα τέσσερα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου η χώρα να είναι ελκυστική στις ιδιωτικές επενδύσεις όταν δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και για να συνεχιστεί η θετική πορεία του κλάδου των κατασκευών, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλώντας στο 1ο πάνελ του δεύτερου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες».


Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό προκειμένου η χώρα να μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις όταν δεν θα υπάρχουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της γραφειοκρατίας, να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες που θα καταπολεμήσουν το κομμάτι της διαφθοράς, να αντιμετωπίσουμε συστηματικά και όχι περιστασιακά για κάθε περίπτωση, το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που ασχολείται με κατασκευές» καθώς και να τεθεί το ζήτημα των συντηρήσεων των υποδομών, το οποίο και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό. «Αυτό το κομμάτι δεν το έχει αντιμετωπίσει κανείς ούτε σαν λογική, αλλά και καθόλου καλά ως χρηματοδότηση» ανέφερε.

«Να δούμε πώς το ανεκτέλεστο θα εκτελεστεί»

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Στασινός έθιξε το ζήτημα της εκτέλεσης των έργων σημειώνοντας ότι «τα έργα θα γίνουν, το ζήτημα είναι πότε θα γίνουν», ενώ σχολίασε ότι πρέπει «να δούμε πώς το ανεκτέλεστο θα εκτελεστεί».

Σε σχέση με τις κατασκευαστικές εταιρείες σημείωσε ότι «είχαν μπει σε μία λογική να κερδίζουν αναφερόμενες σε ένα ανεκτέλεστο. Τα χρήματα δεν μπορούμε να τα βγάζουμε μόνο από το χρηματιστήριο, πρέπει τα χρήματα να βγαίνουν από τα έργα που γίνονται και το κέρδος που προκύπτει, γιατί μόνο έτσι αφήνουμε κάτι και στη χώρα και στους πολίτες».

Αναγνώρισε ότι «η χώρα δεν ήταν συνηθισμένη να απορροφά τόσα σημαντικά ποσά όπως αυτά που προέκυψαν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προερχόμαστε από κρίση, έφυγε προσωπικό, ή το προσωπικό έμεινε ανεκπαίδευτο καθώς δεν υπήρχαν έργα».

Επομένως, όπως επισήμανε ο Γιώργος Στασινός «θα πρέπει να μπούμε στη λογική να επιδοτήσουμε την εργασία και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να επιταχύνουμε τον ρυθμό που προχωράμε».

Εντόπισε ευθύνες και στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την έκδοση αδειών, τονίζοντας ότι «σε αυτή τη χώρα, παρά τις προσπάθειες του ΤΕΕ, στην ίδια Πολεοδομία μπορεί κάποιος να βγάζει άδεια και άλλος όχι». Πρότεινε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο «να φύγουν οι Πολεοδομίες από τους Δήμους και να ενταχθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» έτσι ώστε, όπως εξήγησε «να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που να τις ρυθμίζει καθώς δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να αποφασίζει μόνος του».

Σε ό,τι αφορά τη έλλειψη προσωπικού έφερε ως παράδειγμα των παρενεργειών που δημιουργούνται ότι ένας τεχνίτης σκυροδέματος παίρνει περισσότερα από έναν μηχανικό ακριβώς γιατί υπάρχει έλλειψη στο συγκεκριμένο κομμάτι.

«Είναι σημαντική η προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά υπάρχουν καθημερινά ζητήματα στον κλάδο και πρέπει να πάρουμε πολλές μικρές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν καθημερινά ζητήματα με τα οποία δεν ασχολείται κανείς» υπογράμμισε.

«Η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο όσο πιστεύουμε»

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι «φαίνεται ως εκτίναξη γιατί τη συγκρίνουμε με τα δεδομένα της κρίσης».

Η οικοδομική δραστηριότητα «δεν έχει αναπτυχθεί τόσο όσο πιστεύουμε, κατασκευάζονται κτίρια αλλά δεν γίνονται τόσες πολλές μεταβιβάσεις, μάλιστα, τα τελευταία 1-2 χρόνια έχουμε πτώση γιατί έχουν ανέβει οι τιμές, επομένως, γίνονται ακίνητα όχι μεταβιβάσεις» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην ποιότητα των νέων κατασκευών, ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «τα κτίρια που φτιάχνονται στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο όσον αφορά την ασφάλεια έναντι σεισμών και την ενεργειακή απόδοση».

Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να ανανεωθεί ο οικιστικός πλούτος της χώρας τα επόμενα χρόνια καθώς σε διαφορετική περίπτωση «τα κτίρια θα πέσουν ή τα παιδιά μας, εξαιτίας των ρύπων και της επιβάρυνσης που δημιουργούν στο περιβάλλον δεν θα μπορούν να ζήσουν».

Υποστηρίζοντας με αριθμούς τα επιχειρήματά του, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε ενδεικτικά ότι τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1995 και εντάσσονται στα πιο ασφαλή που υπάρχουν αφορούν ένα ποσοστό 10%. Τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από το 1955 έως το 1995 βρίσκονται σε μία μεσαία κατάσταση, ενώ τα κτίρια προ του 1955 δεν έχουν καμία πρόβλεψη για σεισμό και αυτά προ του 1980 μηδενική θερμομόνωση. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι, ένα κτίριο χωρίς θερμομόνωση καταναλώνει τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα καινούριο.

Σχολίασε δε: «να κάνουμε νέα κτίρια και να τα αφήνουμε. Αν τα κάνουμε πιο κοντά και πιο μικρά θα γίνουν πιο ακριβά. Η επόμενη γενιά δεν θα μπορεί να ζει λόγω συνθηκών ή επειδή θα είναι πολύ ακριβά τα σπίτια».

Για τον έλεγχο του κατασκευαστικού κόστους

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί το κατασκευαστικό κόστος ενός νέου κτιρίου, ο Γιώργος Στασινός σημείωσε τρεις τρόπους που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση:

  • να χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες το BIM προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό του κόστους κατασκευής. Μάλιστα, υπογράμμισε την προσπάθεια που κάνει το ΤΕΕ να εκπαιδεύσει μέσω ειδικών σεμιναρίων του μηχανικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πάνω στη νέα τεχνολογία.
  • να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το πώς θα μπορούμε γρήγορα και με πιο ευέλικτο τρόπο να φέρει τεχνικό προσωπικό από άλλες χώρες.
  • να διατεθούν χρήματα προκειμένου να υπάρχει πιστοποιημένο προσωπικό, πιστοποιημένο υλικό, πιστοποιημένη διαδικασία.

«Το ΤΕΕ πρωταγωνιστής του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στα έργα ψηφιοποίησης καθώς και συνολικής μεταρρύθμισης που προωθούνται.

Ειδικότερα, ανέφερε:

  • Τα περίπου 200 πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν σε μία προσπάθεια που συντονίζει το ΤΕΕ προκειμένου να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
  • Τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που θα επιτρέπει με ένα κλικ να ξέρεις πού χτίζεις και τι
  • Το σύστημα e-Άδειες, που λειτουργεί και επιτρέπει την έκδοση αδειών ηλεκτρονικά
  • Το e-Διέλευσις που έγινε με αυτοχρηματοδότηση από το ΤΕΕ και με το οποίο μειώνεται δραστικά η ταλαιπωρία των πολιτών από ακανόνιστες εργασίες στον δημόσιο χώρο, ενώ αναβαθμίζεται η δυνατότητα της κεντρικής παρακολούθησης από όλους τους συναρμόδιους φορείς των εργασιών που αφορούν στις τηλεπικοινωνιακές διελεύσεις.
  • Την ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα όπου σε 1,5 χρόνο με ένα κλικ στο site του ΤΕΕ θα βλέπει ο ενδιαφερόμενος τον φάκελο που αναζητά χωρίς ταλαιπωρία.

«Το ΤΕΕ είναι πρωταγωνιστής του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά παράλληλα και του πράσινου μετασχηματισμού γιατί περιορίζονται οι μετακινήσεις που χρειάζονται για να κάνει κάποιος τη δουλειά του, να πάρει απλά έναν φάκελο» τόνισε ο Γιώργος Στασινός.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]