Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Τις διαδικασίες για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θα ωθήσουν την εισηγμένη στην ανώτατη εργοληπτική τάξη συνεχίζει η κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ.

Αυτό επιβεβαίωσε η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον κ. Σίψα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Το πλάνο της ΕΚΤΕΡ περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις ενίσχυσης, μέσω συγχωνεύσεων, συνεργασιών, ίσως και εξαγορών, που θα ενισχύσουν τα πάγια, τον εξοπλισμό, τα ίδια κεφάλαια κ.α., ώστε έως το τέλος του 2024 να υποβάλει τον σχετικό φάκελο που θα την οδηγήσει, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την έκτη εργοληπτική τάξη που τώρα βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα. Ηδη, αυτό προγραμματίζεται και μέσω της ενσωμάτωσης της «συγγενικής» Ενεργειακός Κόμβος που έχει και εξειδίκευση στον τουρισμό, ενώ θα εισφέρει τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται.

Ομως, όπως ανέφερε ο κ. Σίψας, αν και μέχρι πρότινος η εταιρεία επεξεργάζονταν το πλάνο της βάσει των παλιότερων προϋποθέσεων (δηλαδή ενίσχυση μέσω συγχωνεύσεων – εξαγορών), τελευταία το υπουργείο «ξεπάγωσε» διάταγμα του παρελθόντος, που είχε «στο συρτάρι» επί μερικά χρόνια. Αυτό το διάταγμα αφενός αλλάζει κάπως τα κριτήρια και τις οικονομικές – τεχνικές απαιτήσεις, με την διοίκηση της ΕΚΤΕΡ όμως να εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά της, αφετέρου φαίνεται να δημιουργεί κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα και δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ, έχουν ζητηθεί στοιχεία και διευκρινήσεις από το υπουργείο, με την εταιρεία να περιμένει τις απαντήσεις του υπουργείου για να δει πώς θα κινηθεί και τι χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως προετοιμάζεται ώστε να είναι σε θέση να καταθέσει φάκελο στα τέλη 2024.

Η ΕΚΤΕΡ είναι σε φάση αδειοδότησης για την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στο 5άστερο ξενοδοχείο (σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, επένδυση άνω των 53 εκατ.) στην Πάρο. Υπάρχει ήδη σύμβαση δανειοδότησης με RRF και Τρ. Πειραιώς, ύψους 42,64 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 2,5%). Κατά τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ. Ειδικότερα, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης, μέσω της νομοθεσίας περί «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων» για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στη θέση «Άγιος Ιωάννης Δέττης» της νήσου Πάρου, με τον φάκελο να έχει πάει στο ΥΠΕΝ, απ’ όπου εκτιμάται ότι σύντομα θα λάβει το «πράσινο φως», ώστε να επιστρέψει προς έλεγχο στο ΣτΕ.

Ο κ. Σίψας σημείωσε ότι αν και εσχάτως στα δημόσια έργα έχουν προκύψει καθυστερήσεις, στον ιδιωτικό τομέα οι επενδυτές «θέλουν τα έργα… χτες». Για τον τεχνικό κλάδο βλέπει επιπλέον περιθώρια ανάπτυξης καθώς υπάρχουν δημόσια αλλά κυρίως ιδιωτικά έργα, με την ΕΚΤΕΡ να κινείται στους πρώτους μήνες του 2024 με θετικό πρόσημα, «εξίσου καλά με το 2023», όπως ανέφερε ο κ. Σίψας, αν και δεν λείπουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, οι καθυστερήσεις στις άδειες κ.α. Να σημειωθεί ότι πλέον το ανεκτέλεστο της ΕΚΤΕΡ υπερβαίνει τα 133 εκατ. ευρώ (αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες).

Κατά τον ίδιο, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι η έλλειψη προσωπικού (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί), καθώς η κρίση που προηγήθηκε είτε άλλαξε το γνωστικό αντικείμενο είτε οδήγησε εργαζομένους και στελέχη στο εξωτερικό. Επίσης, θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το επιτοκιακό κόστος.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 1,35 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,12 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,114 ευρώ, αποκοπή στις 8 Ιουλίου και έναρξη πληρωμής στις 12/07), αλλά και split της μετοχής για βελτίωση της εμπορευσιμότητας (2 νέες προς αντικατάστασης 1 παλαιάς, με μείωση ονομαστικής αξίας από 0,52 σε 0,26 ευρώ / μετοχή).