Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χαρτογράφηση, σε διεπιστημονικό επίπεδο, των ραγδαίων αλλαγών που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN), στη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία, είναι ο στόχος του 3ου Ετήσιου Ελληνόφωνου Συνεδρίου Εργαστηρίων Επικοινωνίας Δημοσιογραφίας (CCLabs), το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, το Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Ιουνίου.

Το Συνέδριο CCLabs παρέχει μια διεπιστημονική πλατφόρμα σε ερευνήτριες και ερευνητές, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς ώστε να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τάσεις, τις αναδυόμενες προκλήσεις και πιθανές λύσεις, στους τομείς της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα Εργαστήρια Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ελληνόφωνων πανεπιστημίων, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες και την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος.

Το Συνέδριο CCLabs2024 θα δώσει για μια ακόμα χρονιά την ευκαιρία για συνάντηση ερευνητ(ρι)ών και επιστημόνων στο σύνολο του φάσματος του αντικειμένου της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον της επικοινωνίας, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η δημοσιογραφία, η επικοινωνία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία, η επικοινωνία για το περιβάλλον, κ.ά.
Βασικοί διοργανωτές για το 2024 είναι το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.