Στους λόγους για τους οποίους προκρίνει τον όρο κλιματική αλλαγή έναντι του όρου κλιματική κρίση αναφέρθηκε κατά τη σημερινή του ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης.
«Προτιμώ να τη λέω κλιματική αλλαγή γιατί μπορεί να έχεις μία κλιματική κρίση από μία κλιματική διακύμανση. Δηλαδή μπορεί ένα φαινόμενο που διαρκεί πέντε χρόνια η κρίση να καταφέρει να το επαναφέρει στην πραγματική του κατάσταση, έχει αυτή την ικανότητα, έχει απλούς κανόνες. Η κλιματική αλλαγή σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει…», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον φόβο που καλλιεργείται σε σχέση με την κλιματική αλλαγή εξέφρασε την άποψη πως πολλές φορές η ψυχραιμία ακόμη κι όταν δεν υπάρχει είναι υποχρεωτική καθώς η έλλειψή της αυξάνει τις πιθανότητες κάτι να πάει λάθος…» συμπληρώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ατρόμητοι, κάθε άλλο, αλλά δεν μπορεί να ακούγονται φράσεις τύπου ότι θα κατακλυστούν τα νησιά του Αιγαίου και θα τα χάσουμε. «…Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταθμίσεις τα πράγματα, να αποσαφηνίσεις την πραγματικότητα που συμβαίνει σε κάθε ζήτημα που έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή…Όταν ο πολίτης εθίζεται στο φόβο και θεωρεί ότι κάτι είναι αναπόφευκτο θα θεωρήσει ότι είναι και ανώφελη η προσπάθεια να επιχειρήσει να ανατρέψει αυτό που γίνεται. Χρειάζεται μια ψυχραιμία στη συζήτηση και μια αποσαφήνιση όλων των όρων όσο είναι εφικτό ώστε να μπορέσεις να έχεις μαζί σου την κοινωνία… Η άποψή μου είναι ότι προφανές είναι πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες , έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος, τα πράγματα είναι πιο επιθετικά, η κλιματική αλλαγή γίνεται με ταχύτερο τρόπο -το βλέπουμε πλέον αυτό με πραγματικές μετρήσεις. Οι πραγματικές μετρήσεις λένε ότι έχουμε μία επιτάχυνση από το 2017 και μετά, βλέπουμε πολλά φυσικά φαινόμενα που ενισχύονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και γίνονται έντονα και εξαιρετικά επικίνδυνα σ’ όλες τις περιοχές του πλανήτη αλλά νομίζω ότι αρκετά μιλήσαμε για τους κινδύνους. Όποια εφημερίδα και να ανοίξεις, όποιο έντυπο παρακολουθήσεις, σε όποια συζήτηση μετέχεις μιλάμε για τους κινδύνους. Σημασία έχει να κοιτάμε και τις λύσεις…Υπάρχουν λύσεις, κάποιες πολύ ακριβές, άλλες απαιτούν πολύ χρόνο, κάποιες είναι πολύ πιο εύκολες και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες… Οι λύσεις υπάρχουν και πιστεύω ότι πρέπει να τις αναζητήσουμε με κάθε τρόπο» κατέληξε ο κ. Καρτάλης.
Σημειώνεται πως το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργάνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου.