Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος ΣτασινόςΠηγή Εικόνας: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/foto_stasinos.jpg

Στα έργα που έχει αναλάβει το ΤΕΕ με έμφαση στην ανθεκτικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο και το Naftemporiki TV. Σχολίασε δε, την αύξηση των οικοδομικών αδειών που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και το κόστος των νέων κατασκευών.

Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Στασινός «τις επόμενες 15 ημέρες ξεκινάμε ένα έργο που παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια στο ΤΕΕ, τον προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα». Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των πρωτοβάθμιων ελέγχων σε όλη τη χώρα είναι 1 με 1,5 χρόνος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερα από 200 Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία καλύπτουν περίπου το 70% της χώρας. Περιγράφοντας την έκταση του έργου, ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «για να γίνουν αυτά τα σχέδια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χρειαζόταν 100 χρόνια, εμείς θα το κάνουμε σε 4 χρόνια».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή η συγκυρία που βοηθάει, η καλή συνεργασία του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ και οι μηχανικοί που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι και προσπαθούν για να πετύχουμε το θαύμα» είπε χαρακτηριστικά. «Ό,τι δεν πετύχαμε σε μισό αιώνα προσπαθούμε να το πετύχουμε τώρα, να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να γίνει η χώρα φιλική στις επενδύσεις και όταν δεν θα υπάρχουν πια αυτά τα κεφάλαια να υπάρχουν ιδιωτικά χρήματα που θα επενδύονται στη χώρα» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τη μεγάλη σημασία του έργου, ο Γιώργος Στασινός εξήγησε ότι ουσιαστικά θα γνωρίζουμε τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης σε όλη την Ελλάδα και αυτή η πληροφορία θα μπει και στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη με τον οποίο θα ξέρεις πού ακριβώς χτίζεις και τι.

Ειδικότερα για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, τόνισε ότι «θα ξεμπλοκάρει τα συνήθη προβλήματα», ενώ «αν στο μέλλον γίνει και διοικητική πράξη τότε μιλάμε για ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα, διαφάνεια».  «Παράλληλα και με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών, e-Άδειες σημαίνει ότι είμαστε σε άλλη χώρα» σχολίασε.

Τη μεγάλη εικόνα των παρεμβάσεων μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα συμπληρώνει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Πολεοδομιών που, όπως σημείωσε ο Γιώργος Στασινός θα έχει ολοκληρωθεί σε 1,5 με 2 χρόνια. «Σε λίγα χρόνια, αν είστε στην Αλάσκα, θα μπορείτε να βγάλετε οικοδομική άδεια εδώ, από την Αλάσκα» είπε σχηματικά.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επέμεινε στο ζήτημα της ανθεκτικότητας σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα, δεν υπάρχει γενικά είτε για ιδιωτικές ή δημόσιες υποδομές, η κουλτούρα της συντήρησης». Τόνισε ότι «υπάρχουν χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες από εμάς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δημόσιες υποδομές και αυτό ενδεχομένως να συμβεί και στη χώρα μας γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΕΕ αναπτύσσει το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, την πλατφόρμα όπου θα αναφέρεται η ταυτότητα κάθε έργου και οι συντηρήσεις που το αφορούν, ενώ όπως υπογράμμισε «θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για να γίνονται οι συντηρήσεις».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «σήμερα δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για συντηρήσεις και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διεκδικήσει η χώρα». Μάλιστα, για την απουσία σχετικής μέριμνας σχολίασε ότι «τη συντήρηση μίας γέφυρας δεν θα την εγκαινιάσει κανένας πολιτικός, την καινούρια γέφυρα θα την εγκαινιάσει».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και το επόμενο διάστημα, η πολιτική ηγεσία να δώσει ώθηση και ενέργεια ώστε να βρεθούν χρήματα για συντηρήσεις» συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Έξυπνες Γέφυρες» που έχει αναλάβει το ΤΕΕ προκειμένου να τοποθετηθούν αισθητήρες σε επιλεγμένες κατασκευές και να παρακολουθούν την κατάστασή τους.

Ερωτηθείς για την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για αισιόδοξο στοιχείο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τόσο τρομερή αν συγκριθεί με την προ κρίσης δραστηριότητα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτά τα επίπεδα και ενώ βλέπουμε να χτίζονται νέες κατασκευές, παραμένουν τα εμπόδια στην αγορά». Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα να συνεχιστεί ο αυξητικός ρυθμός.

Επισήμανε ότι στα χρόνια της κρίσης το τεχνικό προσωπικό που απασχολούνταν στις κατασκευές έφυγε είτε από τον κλάδο είτε από την χώρα και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν “χέρια” για να εκτελέσουμε το σύνολο των έργων Δημόσιων, ιδιωτικών και των έργων στο Ελληνικό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος κατασκευής».

Εστιάζοντας στους λόγους που αυξάνονται οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων, ο Γιώργος Στασινός εξήγησε ότι «δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση όσο πιστεύουμε» τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο παράλληλα γεγονότα, τα νέα ακίνητα στην Ελλάδα είναι ίσως τα πιο καλά κατασκευασμένα στον κόσμο από άποψη ασφάλειας έναντι σεισμού καθώς και ενεργειακής απόδοσης και αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των υλικών και των εργατικών, ανεβάζει τις τιμές.