Της Τέτης Ηγουμενίδη

Tο ενδιαφέρον για τα πρώτα οικόπεδα στο Ελληνικό που διαθέτει σε τρίτους η Lamda Development για οικιστικές αναπτύξεις «αποκαλύπτει» υπεραξίες της τάξεως του 1,3 δις. ευρώ.

Όπως ανέλυσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση 5 οικοπέδων με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 50 χιλ. τμ. για οικιστικές χρήσεις. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί διαμορφώνει την τιμή ανά τ.μ. στα 2.100 ευρώ, όταν στα βιβλία της εταιρίας η τιμή ανά τ.μ. είναι 770 ευρώ.

Αν υπολογίσουμε ότι στο Ελληνικό μένει να πουληθούν 1 εκατ. τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας για οικιστικές αναπτύξεις και πολλαπλασιάσουμε με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής στα βιβλία και τιμής πώλησης (1.330 ευρώ ανά τ.μ.) η κρυμμένη υπεραξία φτάνει το προαναφερόμενο 1,3 δις. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για τα προαναφερόμενα 5 οικόπεδα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εφόσον έχουμε πουλήσει πάνω από 100 χιλ. τ.μ. μέσα σε 6 μήνες είναι εύκολο να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι έκταση στο Ελληνικό διατίθεται και στον εφοπλιστή και κάτοχο μεγάλου αριθμού ακινήτων, Γιώργο Προκοπίου. Ο κ. Προκοπίου θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ (θυγατρική της Lamda) 4 οικοδομικά τετράγωνα αποκτώντας τη δυνατότητα να δομήσει 86.000 τ.μ.

Οι πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό γενικότερα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Στη γειτονιά Little Athens (5 οικιστικές αναπτύξεις – 206 διαμερίσματα) η κατασκευή της οποίας έχει ξεκινήσει με προοπτική ολοκλήρωσης τέλος 2026, ήδη το 65% των διαμερισμάτων έχει πουληθεί και όπως ειπώθηκε χθες από τη διοίκηση της Lamda, αν τα στελέχη στις πωλήσεις προλάβαιναν θα είχε διατεθεί το 100%.

Αθα

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι ενέργειες προώθησης των ακινήτων του Ελληνικού στο εξωτερικό (Αμερική, Ασία και Ευρώπη) και όπως εκτιμάται το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά κατοικίας θα μεγαλώσει.

Το Ελληνικό θα διαθέτει όμως και κατοικίες προς μίσθωση. Πρόκειται για αναπτύξεις που θα κάνει εταιρία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Lamda, Σπύρου Λάτση, μαζί με την Lamda (η οποία θα διατηρήσει στην κοινή εταιρία το 20%).

Ο κ. Αθανασίου εξηγώντας τη λογική αυτής της συμφωνίας σημείωσε ότι πρόκειται για διαμοιρασμό του ρίσκου καθώς αυτές οι κατοικίες μέχρι να μισθωθούν για να παράγουν έσοδα θα χρειαστούν κάποια χρόνια. Έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και η κατασκευή τους θα ξεκινήσει τέλος 2025 αρχές 2026. Αν το έργο αυτό πάει καλά η Lamda θα εξετάσει και άλλα παρόμοια προκειμένου να εξασφαλίσει επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο επικεφαλής της Lamda ανέφερε πως οι αναπτύξεις γραφείων είχαν εξαρχής σχεδιαστεί για τη δεύτερη φάση του Ελληνικού. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια να ενταχθούν ορισμένες και στην πρώτη φάση. Όπως είπε υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι σε ελκυστικές τιμές. Η σχετική άσκηση θα γίνει και το 2025.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο σχεδιασμός για το μεγάλο εμπορικό κέντρο, Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) το οποίο τελικά δεν θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους. Γίνεται επανασχεδιασμός του και οι εμπορικοί χώροι προς μίσθωση θα είναι πάνω από 100 χιλ. τ.μ. (από 90 χιλ. τ.μ.).

Σημειώνεται ότι η ζήτηση χώρων προς μίσθωση ξεπερνά το 180% της διαθέσιμης επιφάνειας του Ellinikon Mall και για το 70% υπάρχουν αρχικές συμφωνίες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο 2027.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda απάντησε χθες και σε τοποθετήσεις μετόχων για την πορεία της μετοχής, αποδίδοντας την υπο απόδοσή της, μεταξύ άλλων, στην απουσία τοποθετήσεων από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, κάτι που άλλωστε συμβαίνει για την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Για την εισαγωγή της Lamda Malls επανέλαβε ότι θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται πίεση για την κίνηση αυτή.

Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης κεφαλαίου. Η Lamda έχει στο ταμείο της περί τα 600 εκατ. και οι εισπράξεις από το Ελληνικό έχουν διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής το Ελληνικό αυτοχρηματοδοτείται, χωρίς να έχει γίνει χρήση των δανειακών κεφαλαίων που έχει εξασφαλίσει.