Πηγή Εικόνας: απε - μπε
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 


Με 4 μεγάλες συμβάσεις – εργολαβίες, ανά γεωγραφική περιοχή, που θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες δημοπρατήσεις, συνολικού κόστους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσουν τα οδικά έργα αποκατάστασης των ζημιών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Πρόσφατη σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, προσδιορίζει και ειδικεύει, σε έναν ευρύτερο βαθμό, το φυσικό αντικείμενο των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των οδικών υποδομών σε περιοχές που επλήγησαν πέρυσι από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που ανέρχεται σε 899,7 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα αναλάβουν αποκλειστικά οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας, μέσω πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση, με διαδικασίες fast track.

Ως προς την κατανομή των πόρων για τις εργασίες, που θα γίνουν σε συνολικό μήκος 159 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, αυτοί θα διατεθούν ως εξής: 33% του ποσού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 25% στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, 21% στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας και 2% στην Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα τέσσερα «πακέτα» αποκατάστασης βλαβών των υποδομών, είναι τα εξής:

·  Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, με προϋπολογισμό: 278.200.000 ευρώ.

·  Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, με προϋπολογισμό: 267.500.000 ευρώ.

·  Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, με προϋπολογισμό: 184.000.000 ευρώ.

·  Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» Δήμων: Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, με προϋπολογισμό: 170.000.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση Σταϊκούρα, «κρίθηκε αναγκαία η αναλυτική καταγραφή των ζημιών και της τεχνικής περιγραφής των αποκαταστάσεων, με γεωγραφικό κριτήριο και συγκεκριμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα, εξαιτίας της κατεπείγουσας ανάγκης συγκρότησης των φακέλων σύναψης συμβάσεων των αποκαταστάσεων και για λόγους ορθολογικής κατανομής των αυτοψιών και αναγκαίας εξοικονόμησης χρόνου και πόρων κατά την ωρίμανση του φακέλου δημοπράτησης των έργων. Εξάλλου εξαιτίας του πλήθους των βλαβών, της ευρείας γεωγραφικής τους διασποράς και του διαφορετικού βαθμού προτεραιότητας στην επίτευξη της αποκατάστασης της οικιστικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη η ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων προκειμένου να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί ο αριθμός και το αντικείμενο έκαστης εργολαβίας αποκατάστασης βλαβών».