Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσει ταχύτητες χάρη στα προγράμματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όπως το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»  το «Φορτίζω Παντού» και το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»


Τα  στοιχεία μαρτυρούν μια κινητικότητα που δίνει αισιοδοξία καθώς υπάρχει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους  με σκοπό να αλλάξουν το ρυπογόνο αυτοκίνητο  μεταφοράς  με ένα καθαρό το οποίο μπαίνεις στην πρίζα.

Πιο αναλυτικά με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» επιταχύνθηκαν οι πληρωμές. Από τον Νοέμβριο του 2023 έως σήμερα έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ σε 8.250 δικαιούχους και συνεχίζονται.

Ακόμη .ξεκίνησε, με μεγάλο ενδιαφέρον, η υλοποίηση του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά.» Το νέο Πρόγραμμα, μάλιστα, περιλαμβάνει αυξημένη επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα, που φτάνει πλέον έως τις 11.000 ευρώ, μαζί με την επιπλέον ενίσχυση για την απόσυρση οχήματος.

Επιπλέον, έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους.

Υλοποιείται, με καλύτερους ρυθμούς, το Πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού», σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Η  υλοποίηση του Προγράμματος «Πράσινα Ταξί». 

Ο προϋπολογισμός της δράσης «Πράσινα Ταξί» ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επαρκεί για την αντικατάσταση 1.770 παλαιών και ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά, με υποχρεωτική προϋπόθεση την απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Το ύψος της επιδότησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς φτάνει έως το 40% της προ ΦΠΑ  αξίας του ταξί, με τη μέγιστη συνολική ενίσχυση να ανέρχεται στις 22.500 ευρώ.

Υπάρχει πρόοδος, αλλά απέχει  πολύ – ακόμη – από την επίτευξη του στόχου. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάστηκε το ZAP Taxi Club, η νέα ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική. Η νέα εταιρεία που δημιουργείται αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για αυτά τα ηλεκτρικά ταξί.

Τα νέα ηλεκτρικά ταξί μπορούν να τα αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες παλαιών συμβατικών οχημάτων ταξί με χρηματοδότηση, έχοντας πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά.

Οι ιδιοκτήτες μέσω της απόκτησης ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος, επωφελούνται από τα μηδενικά κόστη συντήρησης, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί τους, την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της εταιρείας, και τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες.