Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Το εμβληματικό κτίριο του Hilton στα Ιλίσια μετατρέπεται σε ένα πολυδιάστατο χώρο υπό την ονομασία «The Ilisian». Πρόκειται για επένδυση 340 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου, από την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και τον Όμιλο Olayan.

Ο νέος προορισμός θα ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2025 με τη φιλοδοξία των κατασκευαστών του να είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος πολλαπλών χρήσεων όπου θα συνυπάρχουν ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, καταστήματα καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών.

Κατά την εκδήλωση χθες της ανακοίνωσης της ονομασίας του νέου χώρου ο κ.   Κωνσταντακόπουλος σημείωσε πως «φιλοδοξία μας είναι το The Ilisian να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και έμπνευσης όπου οι διεθνείς επιρροές δένουν αρμονικά με τον τοπικό του χαρακτήρα. Να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτιρίου, προσφέροντας  ταυτόχρονα, εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς που εκπόνησε το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και παρουσίασε χθες ο καθηγητής του, Νικόλαος Γεωργόπουλος, η συνολική επίδραση του The Ilisian μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του θα ξεπεράσει το 1,25 δις. ευρώ. Ειδικότερα, 450 εκατ. είναι η επίδραση από τις κατασκευαστικές εργασίες, 749 εκατ. από την διαμονή και 75 εκατ. ευρώ από την εμπορική δραστηριότητα.

Σημαντική είναι και η επίδραση στην απασχόληση, καθώς έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθούν άμεσα έως και 800 εργαζόμενοι (3 φορές περισσότερες θέσεις από την προηγούμενη λειτουργία ως ξενοδοχείο).

Στην εκδήλωση χθες παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η πολύ σημαντική επένδυση συνδράμει στο όραμα για μία Αθήνα φιλόξενη και επισκέψιμη 12 μήνες το χρόνο».

Σημειώνεται ότι στο The Ilisian αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα το νέο ξενοδοχείο Conrad Athens. Θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες με μοναδική θέα στην Αθήνα, καθώς και μία mega suite 400 τ.μ. Αναπτύσσονται επίσης 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Δημιουργούνται επίσης μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, επιλεγμένα καταστήματα, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας, σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands.

Στόχος είναι η επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold, ενώ η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του The Ilisian διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.

Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον συνολικό μελετητικό συντονισμό του έργου έχει αναλάβει το γραφείο AETER Architects. Το όνομα The Ilisian είναι εμπνευσμένο από τον ιστορικό ποταμό Ιλισό καθώς και από τη γειτονιά των Ιλισίων.

Η εταιρία δημιουργός του The Ilisian είναι η Ionian Hotel Enterprises στην οποία συμμετέχουν με 51% η ΤΕΜΕΣ και με 49% ο Όμιλος Olayan.