Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Με τη συμμετοχή 4 ενδιαφερόμενων εισέρχεται σύντομα στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου το έργο ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, αρχικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ανταποκρίθηκαν οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και τη Μetlen (πρώην Μυτιληναίος). Θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές.

Το έργο αφορά ειδικότερα στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617,187 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί σχετικά για την αξιοποίηση του ακινήτου που σήμερα στεγάζει τις φυλακές θα διενεργηθεί Μελέτη Σκοπιμότητας. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.