Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Σε συμφωνία σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό κατέληξαν η Lamda Development και ο εφοπλιστής και κάτοχος μεγάλου αριθμού ακινήτων, Γιώργος Προκοπίου.

Εταιρίες συμφερόντων του προαναφερόμενου επιχειρηματία, με εμπειρία στο real estate, θα αναπτύξουν ένα νέο πόλο στο πρώην αεροδρόμιο, με χρήσεις εκπαίδευσης, κατοικίας και γραφείων.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχολείου (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση) με αγγλική διδακτέα ύλη (Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η εγκατάσταση ιδιωτικού πανεπιστημίου (τριτοβάθμια).

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν υπέρμαχος της επέκτασης του Κολλεγίου Αθηνών στο Ελληνικό, σχέδιο που έχει εγκαταλειφθεί. Η δημιουργία ενός αγγλόφωνου σχολείου στην ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου θεωρείται αναγκαία με δεδομένο ότι αυξάνονται οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους υπηκόους, ενώ γενικότερα στα νότια προάστια κατοικεί μεγάλος αριθμός αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κ. Προκοπίου θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ (θυγατρική της Lamda) 4 οικοδομικά τετράγωνα, σε σημείο του πρώην αεροδρομίου που γειτνιάζει με το Hard Rock Hotel & Casino Athens, και το γκολφ της Γλυφάδας, αποκτώντας τη δυνατότητα να δομήσει 86.000 τ.μ. Πρόκειται για περιοχή στην οποία η Ελληνικό ΑΕ έχει αποκτήσει από το δημόσιο δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.

Η Lamda στον τομέα της εκπαίδευσης έχει ανακοινώσει επίσης συμφωνία μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα (Costeas-Geitonas School CGS) σε περιοχή που γειτνιάζει με το Commercial Hub (το μεγάλο εμπορικό κέντρο, Ellinikon Mall και τον πύργο μικτής χρήσης).

Ακόμη, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ως επικεφαλής κοινοπραξίας (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών 70%, Βιοιατρική 30%) έχει δημοσιοποιήσει την υπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με την Lamda για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Healthcare Park εντός της ανάπτυξης του Ελληνικού.

Συμφωνία κυοφορείται και για τη στέγαση στο Ελληνικό του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μέσω της εταιρίας University of Nicosia Greece Branch Medical Limited (UNGBM Limited) που έχουν ιδρύσει το ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο του ομίλου EDEX – Educational Excellence Corporation Limited και η επιχείρηση Hellenic Healthcare Group συμφερόντων του CVC Capital (η οποία ελέγχει τα νοσοκομεία Υγεία, Μετροπόλιταν κ.ά.).

Η συμφωνία της Lamda με τον κ. Προκοπίου έχει ακόμα ένα σκέλος. Ο επιχειρηματίας (μέσω της Zepko Enterprises Company Limited) κατέστη μέτοχος της Lamda με ποσοστό 2% αγοράζοντας χθες 3.534.734 ίδιες μετοχές, σε τιμή πώλησης 7,10 ευρώ ανά μετοχή (καταβάλλοντας συνολικά περίπου 25 εκατ. ευρώ) μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής (OTC).

Η τιμή των 7,10 ευρώ αντιπροσωπεύει ένα premium 9,2% σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή (6,5 ευρώ).

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της Lamda είναι ο Όμιλος Λάτση με 43,7%, η Voxcove Holdings 10%, η Brevan Howard Partners 6,4%, η EBRD 1,8% και η Aegean Airlines 1,7%. Ποσοστό 7,2% έχουν μικρομέτοχοι, 6,6% Έλληνες θεσμικοί και 20,5% ξένοι θεσμικοί. Οι ίδιες μετοχές που είχε στην κατοχή της Lamda, πριν την πώληση του 2%, αντιστοιχούσαν στο 2,2% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η προαναφερόμενη πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό δεν είναι η μοναδική.

Πριν λίγους μήνες η Lamda ξεκίνησε διαδικασία πώλησης, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρίτους 5 οικοπέδων, με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. με χρήση κατοικίες.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν μεγάλο, όπως είπε μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Οδυσσέας Αθανασίου, με την τιμή ανά δομήσιμο τ.μ. να αγγίζει τα 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγουν και άλλα οικόπεδα του Ελληνικού προς πώληση στη λογική αύξησης της ρευστότητας ώστε να προχωρούν γρηγορότερα τα έργα στο Ελληνικό.