Της Τέτης Ηγουμενίδη

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της United Group (UG) μητρική της Nova, με τα σενάρια για το ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για μη δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο να αποκτούν πλέον μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανοιχτό παραμένει το αν θα πουληθεί ενιαία ή τμηματικά. Θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο η Nova, μια από τις τρεις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στην Ελλάδα, πάροχος του συνόλου των υπηρεσιών, να πουληθεί μεμονωμένα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg  στα πρώτα στάδια της εξέτασης μιας πιθανής εξαγοράς τμήματος ή του συνόλου της UG βρίσκονται οι Apax Partners και Warburg Pincus.

Όπως σημειώνει οι δύο προαναφερόμενοι φορείς θα ανταγωνιστούν τις Emirates Telecommunications Group και Saudi Telecom οι οποίες επίσης διερευνούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την τηλεπικοινωνιακή εταιρία.

Σημειώνεται ότι η Apax Partners (μαζί με την TPG Capital) υπήρξε παλαιότερα μέτοχος της Wind (η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Nova) και για ορισμένα στελέχη της αγοράς ευθύνεται για την τότε χρεοκοπία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Το Bloomberg επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρει επίσης ότι η Orange η Telekom Austria και η Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel είναι επίσης μεταξύ των πιθανών αγοραστών που έχουν προσεγγιστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ποιος θα προχωρήσει σε ένα επόμενο βήμα.

Η BC Partners αποτιμά την UG σε περίπου 8 δις. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια) συμπεριλαμβανομένων των δανειακών υποχρεώσεων της. Με επικεφαλής το Νίκο Σταθόπουλο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak.

Σύμβουλοι επί της διαδικασίας πώλησης της UG είναι οι Morgan Stanley και JP Morgan.

Εκτός από την Ελλάδα η UG δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες την τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης.