Πηγή Εικόνας: https://dimand.gr/en/

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Η ώρα της εξόδου από 5 έργα ήρθε για την Dimand με τα δύο εξ αυτών να έχουν ήδη το αγοραστή τους.

Όπως έγινε χθες γνωστό κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του έργου του Πύργου του Πειραιά, του Μινιόν και των γραφείων στην Πατησίων.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα η Dimand θα παραδώσει το νέο κτίριο γραφείων της PricewaterhouseCoopers στο Μαρούσι (το έχει πουλήσει στη Eurobank) και το Hub 26 το πρώτο αειφόρο επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης (25 χιλ. τμ γραφείων όλα μισθωμένα) το οποίο θα αγοράσει η Prodea  (μισθωμένο 100%) όπως έχει προ συμφωνηθεί.

Από τις προαναφερόμενες «εξόδους» αναμένει ενίσχυση της ρευστότητας της με περίπου 100 εκατ. μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιουνίου 2025 καθώς και διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της φέτος (από 17 εκατ. σε 35 εκατ. ευρώ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, προϊδέασε επίσης τους μετόχους για δύο μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινώσει, η μία άμεσα, εντός του Ιουνίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραμέτρους τους.

Τί θα γίνει με Πύργο Πειραιά, Μινιόν και κτίριο ΕΕΔΕ

Ειδικότερα, όπως είπε ο επικεφαλής της Dimand για την πώληση του Πύργου του Πειραιά στην Ακτή Ποσειδώνος 2, (σε συνεννόηση με τους συνεταίρους της στο έργο, την Prodea Investment ΑΕΕΑΠ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD) συζητά με τρεις διαφορετικούς φορείς.

Ο Πύργος Πειραιά με 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ., φιλοξενεί γραφεία, καταστήματα λιανικής, γυμναστήριο, χώρο Wellness και εστίασης. Έχει μισθωθεί στο σύνολό του και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί όλοι οι μισθωτές του.

Η εκτιμώμενη απόδοση για το νέο ιδιοκτήτη του Πύργου είναι 5,5% με 6,5%, ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της καθώς οι μισθώσεις έχουν γίνει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που σήμερα κυριαρχεί.

Για το ιστορικό κτίριο στην Ομόνοια που κάποτε στέγαζε το πολυκατάστημα Μινιόν και συγκεκριμένα για τα τρία τέταρτα της όλης ανάπτυξης (εμπορικά καταστήματα και γραφεία μισθωμένα στον Όμιλο Inditex και τη ΔΕΗ) περίπου 13.800 τ.μ., (εξαιρείται το τμήμα του που θα γίνουν κατοικίες) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με δύο φορείς.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του Μινιόν θα γίνουν τον Δεκέμβριο, την εποχή δηλαδή που το πρώην πολυκατάστημα «έβαζε» τα γιορτινά του για τα Χριστούγεννα.

Με δύο φορείς συζητά και για το γραφειακό συγκρότημα στην Πατησίων (μετατροπή των πρώην εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ σε κτίριο γραφείων με επιφάνεια 11.653 τ.μ.) με μισθωτή τα ΕΛΤΑ.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα τρία προαναφερόμενα έργα είναι με Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, δύο μεγάλους ξένους επενδυτές χωρίς παρουσία στην ελληνική αγορά του real estate (αλλά με παρουσία στην Ελλάδα) και με 3 μεγάλα family offices.

Οι άλλες επενδύσεις

Στο μεταξύ στις νέες αναπτύξεις της Dimand οι οποίες έχουν ξεκινήσει, περιλαμβάνονται το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά, η ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος Φιξ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης (επένδυση εκτιμώμενης αξίας 180 εκατ., στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η ELVIAL), γραφειακό συγκρότημα στο Μαρούσι (η αντιπαροχή του ΤΕΕ) και η ανάπλαση ακινήτου στο Βοτανικό, επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, (συνολικού επιλέξιμου κόστους 152,22 εκατ.).

Στο προαναφερόμενο ακίνητο στο Βοτανικό στεγαζόταν η Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία γραφείων και ήδη από το σύνολο των 48 χιλ. τ.μ. που θα δομηθούν έχουν μισθωθεί τα 14 χιλ. (τα μισά στην Avis) και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για άλλα 11 χιλ. τμ.. Παράλληλα η διοίκηση της Dimand διαπραγματεύεται με δύο φορείς που σχεδιάζουν τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί ότι το ακίνητο αυτό είναι κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το νέο γήπεδο στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Τα πρώτα κτίρια θα παραδοθούν στους χρήστες τους τον Σεπτέμβριο του 2025.

Σχετικά με το project Skyline, την αγορά δηλαδή χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 437 εκατ. ευρώ από την Alpha Βank και τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό 35% η προαναφερόμενη τράπεζα και με 65% εταιρία στη οποία το 55% έχει η Dimand, 25% η Premia και 20% η EBRD, ο κ. Ανδριόπουλος είπε χθες ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν μεταβιβαστεί στο νέο φορέα τα μισά ακίνητα (από το σύνολο των περίπου 600). Απέδωσε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες για τη μεταβίβαση των ακινήτων, προσθέτοντας ότι για τμήμα των ακινήτων του Skyline έχουν βρεθεί αγοραστες.