Της Τέτης Ηγουμενίδη
Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2) με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.
Πρόκειται για επένδυση που η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία της, αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.
Ο Πύργος Πειραιά με 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ., φιλοξενεί γραφεία, καταστήματα λιανικής, γυμναστήριο, χώρο Wellness και εστίασης.
Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί η μίσθωση περίπου του 70% των επιφανειών του ενώ αναμένεται εντός του 2024 να έχει εκμισθωθεί πλήρως. Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στον Πύργο, περιλαμβάνεται ο κορυφαίος όμιλος μόδας, INDITEX, με τα brands Zara και Zara Home και η JD Sports, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών, που έχουν μισθώσει χώρους 5.850 τ.μ. και 1.200 τ.μ. αντίστοιχα.
Το ισόγειο έχει μισθώσει φαρμακείο της αλυσίδας Go To Health, που θα καταλαμβάνει χώρους 180 τ.μ. Στον τρίτο όροφο θα φιλοξενηθεί ο χώρος εστίασης του Πύργου, ένα concept της Nice n Easy, ενώ στον τέταρτο όροφο το γυμναστήριο Athlesis καθώς και ένας χώρος Wellness.
Ως προς τους γραφειακούς χώρους, η Dialectica, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς, έχει μισθώσει 6.210 τ.μ. από τον 9ο έως τον 14ο όροφο, ενώ ο 22ος όροφος μισθώθηκε από τον Όμιλο V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.
Την ανακατασκευή του υλοποίησε η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investment ΑΕΕΑΠ, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά για 99 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σύντομη ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων του πύργου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη (και διχάζει) για το ύψος των κτιρίων λέγοντας:
«Οι ανάγκες των πόλεων αλλάζουν και οι επιταγές για απελευθέρωση χώρου, για περισσότερο πράσινο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Και πιστεύω ότι συνολικά θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική «πολεοδομική υψοφοβία» την οποία έχουμε στο πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις του μέλλοντος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεφυτρώνουν παντού ψηλά κτίρια. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά προφανές και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει να βάλει περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων που να συνάδουν με το γενικό, θα έλεγα, οικιστικό αποτύπωμα συγκεκριμένων περιοχών, είναι διατεθειμένη να το κάνει.
Όμως, χτίζονται και άλλα και θα χτιστούν και άλλα ψηλά κτίρια στην πατρίδα μας και νομίζω ότι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης των πόλεων αξιοποιώντας τη δυνατότητα που το ύψος μάς δίνει, όπως οραματίστηκαν κάποιοι παλαιότεροι από εμάς, είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει πια να εξεταστεί με περισσότερο θάρρος.»
Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο, ο Πύργος του Πειραιά, που υποδέχεται περί τους 2.000 εργαζόμενους, πλέον των επισκεπτών του, θεωρείται η αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας και βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των μεγαλύτερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης.
Πρόκειται να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας με την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Επιπλέον, στοχεύει σε άλλη μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που αφορά την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL (Well Building Standard).
H ιστορία πίσω από τον Πύργο του Πειραιά
Το 1968 με διάταγμα της Χούντας το μέγιστο ύψος οικοδόμησης αυξήθηκε στους 24 ορόφους. Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, ξεκίνησε το 1972, κατά τη θητεία του δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση, στη θέση όπου βρισκόταν το ρολόι και η παλιά κεντρική αγορά του Πειραιά.
Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974. Ωστόσο, αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι, οι οποίοι φιλοξένησαν για μικρό διάστημα, καταστήματα, γραφεία και τη Ράλλειο Σχολή.
Για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ελλάδος (μετά από τον Πύργο των Αθηνών – 103 μέτρα) έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό. Ένας «κοιμισμένος γίγαντας», όπως τον χαρακτήριζαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Ο Πύργος του Πειραιά εγκαταλείφθηκε και για τον λόγο αυτό αποτελούσε πληγή για την τοπική κοινωνία καθώς και πηγή σειράς αστικών μύθων. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια και πολλές άγονες προσπάθειες, τον Μάιο του 2019, προκηρύχθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για την αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου.
Στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας, με όλα τα Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) αλλά και τα Μέσα οδικών μεταφορών (Αστικά λεωφορεία, Τρόλεϊ) σε κοντινή απόσταση, οι εργαζόμενοι καθώς και οι επισκέπτες μετακινούνται εύκολα από και προς τον Πύργο.
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η σύνδεση του με την πλατεία Καραϊσκάκη και το λιμάνι, μέσω μιας εναέριας πεζογέφυρας, της οποίας τη μελέτη έχει χρηματοδοτήσει η Piraeus Tower Α.Ε..
Από τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν είναι ότι, για πρώτη φορά στα Βαλκάνια, έγινε διαλογή των δομικών υλικών που αφαιρέθηκαν από την όψη του κτιρίου. Τα συνεργεία προχώρησαν στην αποξήλωση της παλαιάς όψης και τον διαχωρισμό του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά, έτσι ώστε να σταλεί σε εργοστάσιο της Saint-Gobain στη Ρουμανία και να ανακυκλωθεί με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα ως νέο υλικό, μέρος του οποίου επανατοποθετήθηκε στο έργο.
Με τη διαδικασία αυτή ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 126 τόνοι γυαλιού.
Ο Πειραιάς γενικότερα αρχίζει να αλλάζει. Μεταξύ άλλων έχει αναμορφωθεί (από την Dimand) μεγάλη έκταση της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο, όπου δημιουργήθηκε το Piraeus Port Plaza, που φιλοξενεί περίπου 7.500 εργαζομένους.
Στην ίδια περιοχή, ξεκίνησε η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, επίσης από την Dimand. Ταυτόχρονα, η εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι, μετατρέπει τον Πειραιά σε πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου στην Ευρώπη, καθώς και σε κέντρο Logistics της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντας ολοκληρωμένες λιμενικές υπηρεσίες σε παγκόσμιους πελάτες.
Στο προσεχές διάστημα, αναμένεται η δημιουργία του νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη θέση του πρώην βιομηχανικού κτιρίου του σιλό στον χώρο του ΟΛΠ.