Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη


Σε νέα φάση βρίσκεται η προσπάθεια του ΟΤΕ να πουλήσει την 100% θυγατρική του στη Ρουμανία, Telekom Romania Mobile (TKRM).

Διαπραγματεύεται με την West Network Invest S.R.L., ένα μετοχικό σχήμα που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Digi Romania S.A. (Digi) και με μέτοχο μειοψηφίας τον όμιλο Clever Media. Η Digi ανήκει στον Όμιλο DIGI Communications, μια κορυφαία εταιρία τηλεπικοινωνιών, με παρουσία στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Ο προαναφερόμενος μέτοχος μειοψηφίας της West Network Invest, η Clever Media (όμιλος μέσων ενημέρωσης στη Ρουμανία) ελέγχεται από τον Adrian Tomșa, όπως και ο Όμιλος Quantum Projects, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος συνομιλητής του ΟΤΕ για την εξαγορά της TKRM.

H Digi στο μεταξύ είναι η μεγαλύτερη εταιρία σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και  τρίτη στην κινητή, έτσι, αγοράζοντας Telekom Romania Mobile θα ενισχύσει το μερίδιό της στην κινητή.

Όπως ανακοινώθηκε χθες ΟΤΕ και West Network Invest έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των απαραίτητων ελέγχων, των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και της υπογραφής των εγγράφων της συναλλαγής.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 (τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του ΟΤΕ), τα συνολικά έσοδα της TKRM διαμορφώθηκαν σε 66,2 εκατ. (σε σύνολο εσόδων του Ομίλου ΟΤΕ 877,6 εκατ.), μειωμένα 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής επηρεάστηκαν από προωθητικές ενέργειες συγκράτησης της πελατειακής βάσης προηγούμενων περιόδων και από τη μείωση στα τέλη τερματισμού. Μία περαιτέρω μείωση 50% στα τέλη τερματισμού είναι σε ισχύ από τις αρχές του 2024. Το ίδιο διάστημα το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) της TKRM ήταν 2,8 εκατ. (το συνολικό του Ομίλου ΟΤΕ ήταν 326 εκατ.) μειωμένο κατά 0,7 εκατ. ευρώ. Οι συνδρομητές της TKRM είναι 1,9 εκατ.